Počet stránek ve webu: 43.234

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.081.899

Ručitel vedený v registru dlužníků kvůli nesplácení dluhu dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 1690 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem ručitel na úvěr na bydlení, úvěr je řádně splácen. Nyní jsem žádal o úvěr já a zjistil jsem, že jsem veden v registru dlužníků.
Jsem jako ručitel veden zároveň jako dlužník?
Mohu žádat o půjčku u banky u které jsem ručitel?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud se někomu zavážete jako ručitel, je tato informace zaznamenána do bankovního registru dlužníků i jiných nebankovních registrů, se kterými banka spolupracuje. Neznamená to, že by banka na Vás pohlížela jako nesolventního, ale v případě, že si budete chtít sám půjčit, bude banka ke skutečnosti, že v jiném závazku ručíte přihlížet. Tedy ve skutečnosti se může stát, že Vám opravdu nemusí půjčit.
Žádáte-li banku o úvěr, banka si shromáždí veškeré informace, které o Vás v registru jsou vedeny. Dále pracuje s možností, že kdyby dlužník u závazku, ve kterém ručíte, nesplácel úvěr řádně a ani neměl na jeho splácení, mohla by za určitých okolností přejít tato povinnost na Vás. Tedy banka by Vám byla schopna půjčit, pokud byste z Vašeho příjmu byl schopen uhradit, jak případný závazek u kterého ručíte, tak i splátky z nového úvěru, o který žádáte. V opačném případě by Vám žádost o půjčku neschválila.
Vaši situaci je možné řešit tím, že dlužníkovi, kterému ručíte, pomůžete najít jiného ručitele, který by nastoupil místo Vás. Samozřejmě by s tím musela banka souhlasit, takže by mělo jít o někoho se stejnými majetkovými příjmy. Poté byste již půjčku od banky dostal.
Více o bankovních půjčkách a jejich vymáhání se dozvíte na tomto odkazu: http://bit.ly/1HEHmUe