Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.078.841

Náhrada škody zaměstnavateli ve výši celého platu, mzdy - je možný splátkový kalendář?

Odesláno: 
Otevřeno 1988 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
zaměstnavatel mě nechce dát splátkoví kalendář na vzniklou škodu. Přepravoval jsem sklo a to mě prasklo jeho cena je 8-10 tisic. Já si za tři týdny co jsem tam pracoval vydělal okolo 8.000 Kč, prý mě to strhne z výplaty najednou, protože jsem dnes skončil a našel si jinou práci na HPP kvůli inselvončnímu řízeni ve kterém jsem evidován. Práci ve které jsem rozbil to sklo jsem měl pracovní smlouvu na DPP a hmotnou odpovědnost za přepravované zboží.
Je možné mě nechat jít domů bez výplaty děkuji mnohokrát za radu přeji hezký víkend
 
Dobrý den,
zaměstnavatel nemůže použít Vaši mzdu na úhradu škody, kterou jste mu způsobil. Srážky ze mzdy k náhradě škody jsou možné jen na základě dohody o srážkách ze mzdy. Odpovědnost zaměstnance za škodu, kterou způsobil zaměstnavateli, proto sama o sobě zaměstnavatele neopravňuje, aby částku potřebnou k náhradě této škody srazil ze mzdy zaměstnance. Dle ust. § 263 zákonu práce je zaměstnavatel povinen se zaměstnancem výši požadované náhrady škody projednat a písemně mu ji oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy bylo zjištěno, že škoda vznikla a že za ni zaměstnanec odpovídá. Uzavřel-li zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodu o způsobu náhrady škody, je její součástí výše náhrady škody požadované zaměstnavatelem, jestliže svůj závazek nahradit škodu zaměstnanec uznal. Dohoda podle věty první musí být uzavřena písemně.

Tedy uzavřete-li se zaměstnavatelem písemnou dohodu o způsobu náhrady škody, poté na základě této dohody budete vůči zaměstnavateli škodu splácet. Vzhledem k tomu, že jste v insolvenčním řízení, je nezbytné skutečnost, že jste způsobil škodu zaměstnavateli, oznámit insolvenčnímu správci. Neboť jde o další Váš závazek, který vznikl za trvání insolvenčního řízení. V průběhu insovelčního řízení Vám je ze mzdy vyplácena jen nezabavitelná částka a zbytek zasílá zaměstnavatel insolvenčnímu správci, který částku přerozděluje věřitelům.
 
takže nevadí že jsem měl smlouvu na dohodu o provedeni práce s hmotnou zodpovednosti za vezené baliky? zamestnavatel me rekl ze na insolvenci to hlásit nemohu ze by mě nemusela vubec být schválená v pondělí 9.2 mám teprve přezkumné líčení a když jsem chtěl nahlásit insolvenční správkyni co jse mě stalo tak to prý do insolvence dát už nemůžu každopádně kdyby mě to zaměstnavatel strhnul ze mzdy muzu ho zažalovat? dekuji za radu
 
Dohodu o odpovědnosti lze uzavřít i v případě založení pracovněprávního vztahu na základě dohody o provedení práce. V případě, že ještě nemáte schváleno oddlužení a není ani rozhodnuto o způsobu řešení oddlužení zda zpeněžením majetkové podstaty či plněním splátkového kalendáře nelze ani přesně říct, jakým způsobem bude tento závazek, který je v insolvenčním řízení považován za pohledávku za majetkovou podstatou uspokojován.
Bude-li Vám schváleno oddlužení formou zpeněžení majetkové podstaty, bude muset věřitel tedy Váš zaměstnavatel uplatnit tuto zapodstatovou pohledávku u insolvenčního správce a ten ji bude v příslušném pořadí uspokojovat z majetkové podstaty. Bude-li Vám schváleno oddlužení formou splátkového kalendáře, budete muset zapodstatovou pohledávku uspokojit sám z majetkové podstaty, k níž máte dispoziční oprávnění. Zpravidla se bude jednat o zbytek mzdy, který Vám bude zaměstnavatelem vyplacen. Nedohodnete-li se svým zaměstnavatelem na způsobu náhrady škody, může po Vás tuto škodu vymáhat soudně. V tom případě byste mohl ohrozit další průběh Vašeho oddlužení, neboť jednou z podmínek je, že se vyvarujete dalších dluhů. Soud by pak mohl v důsledku existence dalšího dluhu schválené oddlužení zrušit a rozhodnout o způsobu řešení Vašeho úpadku konkurzem. Z toho důvodu doporučuji náhradu škody se zaměstnavatelem projednat. S ohledem na existenci insovenčního řízení nebude možné uzavřít se zaměstnavatelem dohodu o srážkách ze mzdy.
Zaměstnavatel Vám však nemůže pozastavit výplatu mzdy ani s poukazem na způsobenou škodu. Mzda musí být vždy vyplacena ve výplatním termínu. Ze mzdy je možné strhnout jen zákonné odvody a dále je možné strhnout ze mzdy jen na základě exekučního příkazu a poslední případ je uzavřená dohoda o srážkách ze mzdy. Stejně tak máte i Vy právo, v případě, že Vám zaměstnavatel mzdu nevyplatí, ji vymáhat po něm soudně.