Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.078.764

Zaměstnavatel roztrhal výpověď zaměstnance a prohlásil ji za neplatnou - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 1940 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
1.11.2014 jsem podala své vedoucí dvouměsíční výpověď.
Vedoucí mi nabídla povýšení, na to jsem kývla, dva měsíce plynuly a povýšení nikde a výpověď bez mého vědomí skončila roztrhaná v koši. Takže jsem výpověď podala znova, ale hlavnímu zaměstnavateli a jelikož je to pravděpodobně známý naší paní vedoucí, tak se stalo skoro to samé, výpověď je prý neplatná. Mám nabídku lepší práce jinde a chci okamžitě odejít, ale nevím co mám dělat když mi ničí i dvouměsíční výpovědi, natož dohodu. Proto bych chtěla prostě odejít, nastoupit jinam, ale nevím jaké to bude mít následky pro mě.
Předem díky za odpověď.
 
Dobrý den,
dle zákoníku práce musí být výpověď písemná a předána zaměstnavateli. Jednání ze strany Vašich nadřízených je nesprávné a žádný pracovník na pozici vedoucího by si takový přístup neměl dovolit. Ve Vašem případě bych se obrátila na hlavního zaměstnavatele, ať Vám sdělí, v čem spatřuje neplatnost výpovědi. Dále máte dvě možnosti, buď budete trvat na platnosti podané výpovědi, s tím, že bude zachována i výpovědní lhůta a oznámíte hlavnímu zaměstnavateli doporučeným dopisem, že na výpovědi ze dne. , kterou jste mu předala dne … . trváte a výpovědní doba z této výpovědi skončí v souladu s ust. § 51 zákoníku práce uplynutím dvouměsíční lhůty tj. k … . Zároveň si sežeňte nějakého svědka nebo svědky (nejlépe spoluzaměstnance), kteří by Vám v případě sporu byli schopni dosvědčit, že jste zaměstnavateli skutečně výpověď předala. Pro příště je vždy lepší, předáváte-li výpověď zaměstnavateli si nechat na druhém vyhotovení výpovědi podepsat převzetí výpovědi nebo není-li to možné zaslat takovou výpověď doporučeně poštou.
Druhou možností je podat novou výpověď, kterou zašlete doporučeně poštou na adresu zaměstnavatele. Tak budete mít jistotu, že již existenci výpovědi nemůže zpochybnit. Zároveň si pohlídejte, aby Vám při skončení pracovního poměru zaměstnavatel vydal tzv. zápočtový list.
Vzor výpovědi zaměstnance z pracovního poměru naleznete na tomto odkazu: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html
 
Dobrý den, možná jsem to nepopsala úplně přesně. První výpověď jsem předala přímo mo vedoucí (pracuji jako pokladní v supermarketu). Po první zkušenosti, kdy mi slíbila povyýšení, které se nekonalo a výpověď roztrhala, jsem druhou výpověď zaslala přímo na hlavní centrálu doporučeným dopisem. Výpovědní lhůta měla začít běžet od 1.2. 2015. A od kolegyně z práce jsem se včera dozvěděla, že moje vedoucí, která se o té výpovědi dozvěděla nějakým způsobem zařídila, aby tuto výpověď označili za neplatnou a také roztrhali. Nevím jak dál postupovat.
 
Pokud jste výpověď zaslala doporučeně, máte o tom doklad. Tedy to, že ji zaměstnavatel roztrhal, již nemá na skutečnost, že mu výpověď byla doručena žádný vliv. Je-li výpověď z nějakého důvodu neplatná, je povinností zaměstnavatele Vám dle ust. § 70 zákoníku práce oznámit bez zbytečného odkladu písemně, že pro neplatnost výpovědi trvá na tom, abyste dále konala svou práci, pracovní poměr tak trvá i nadále. Pokud Vám nic takového neoznámí, dojde ke skončení pracovního poměru uplynutím výpovědní doby. Na shora uvedeném odkaze najdete vzor výpovědi zaměstnance. Dle tohoto vzoru si můžete zkontrolovat, zda Vám tam nějaká podstatná náležitost chybí. Upozorňuji, že neuvedení příslušného § nezakládá neplatnost výpovědi. Rozhodující pro platnost výpovědi je, aby byla učiněna písemně, doručena druhé straně (zaměstnavateli), aby bylo z písemnosti patrné, že se jedná o výpověď a vlastnoručně podepsána. Ostatní náležitosti již jsou navíc. Vzhledem k tomu, že pro výpověď zaměstnance nejsou kladeny žádné striktní formální náležitosti výpovědi, je velice pravděpodobné, že se zaměstnavateli platnost výpovědi zpochybnit nepodaří a Váš pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby.