Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.078.606

Odhad spoluvlastnického podílu dvěma znalci a znaleckými posudky se liší - co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1623 x
1 odpověď
 
Po smrti maminky jsem spolumajitel nemovitosti. Soudní znalec odhadl dúm na 1.650.000 Kč, ale neocenil patrové podzemní sklepy. U krajského soudu na moji námitku prohlásil: hodnota sklepů se nedá vyčíslit. Soudce určil můj podíl na domu 16,5 %. Pro vypořádání spoluvlastnictví, stejný soudní znalec v novém znaleckém posudku ohodnotil sklepy na částku 500.000 Kč. Tak, že 1.6 mil. plus 0.5 mil. je podle nového znaleckého posudku 1.700.000 Kč / 1.6´plus 0.5 je 2,1 mil. korun/ a můj podíl tedy činí 16.5% to znamená 280.000 Kč. Jak je možné, že cena domu je téměř stejná. První posudek bez sklepů a druhý se sklepy? Mohu se domnívat, že bych měl mít větší podíl v procentech.
Prosím poradte. V. H
 
Dobrý den,
procentní hodnota na Vašem podílu v případě vypořádání spoluvlastnictví by měla odpovídat výši Vašeho podílu, který jste v dědickém řízení po Vaší matce nabyl. Proč je cena uvedena ve znaleckých posudcích téměř stejná, Vám nejsem schopna odpovědět, neboť jsem znalecké posudky ani ohodnocovanou nemovitost neviděla.
Nesouhlasíte-li se závěrem znalce uvedeným ve znaleckém posudku, můžete se obrátit na jiného znalce, který se Vám k znaleckým posudkům vyjádří. Bude-li se jednat o nějakou chybu v písmu nebo počtech jistě ji odhalí. Bude-li znalecký posudek proveden neodborně a odhadní cena v něm bude výrazně nízká, můžete zvážit vyhotovení jiného znaleckého posudku a ten jako důkaz předložit u soudu, popř. na základě vyjádření jiného znalce napadnout posudek znalce ustanoveného soudem.