Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.299

Výpověď u agentury a výpovědní lhůta, doba - je 15 dní nebo 2 měsíce?

Odesláno: 
Otevřeno 8235 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám uzavřenou "dohodu o dočasném přidělení zaměstnance." Agentura vs. firma, ve které pracuji. Nyní mám sjednané datum ukončení práce 31.3.2015.
ALE jelikož si hledám práci na hlavní pracovní poměr HPP a nyní jsem práci našla, potřebovala bych tento poměr-dohodu rozvázat o něco dříve, abych mohla k 1.3.2015 nastoupit do nového zaměstnání.
Zakopaný pes je v tom, že ve firmě kde nyní jsem, mě nechtějí pustit a vyhrožují mi jakýmsi paragrafem do zápočtového listu - a že rozhodně trvají na dvouměsíční výpovědní lhůtě. Mají na to právo?
Pročítam si na Internetu podmínky pro tuto dohodu a vyplývá mi z toho, že bych měla písemně oznámit, že končím a od tohoto dne dodržet 15 denní výpovědní lhůtu. Nebo mají skutečně právo trvat na dvou měsících, byť to NENÍ řádná pracovní smlouva? Na mou žádost o ukončení dříve nechtějí přistoupit a domluvit se. Nevím, zda-li je tato jednostranná dohoda tedy platná. O novou práci, kterou jsem si našla, bych nerada přišla.
Děkuji!
 
Dobrý den,

v tomto případě bude rozhodující, zda jste Vy s agenturou uzavřela pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti. Agenturní zaměstnávání je trojstranným vztahem mezi dočasným zaměstnavatelem klienta, zaměstnancem a agenturou práce pro dočasné zaměstnání. Tedy i dohodu o dočasném přidělení zaměstnance uzavírá agentura práce s uživatelem a zákonná ustanovení, která se k ní vztahují, se týkají pouze těchto stran.
Pokyn agentury práce k přidělení zaměstnance k dočasnému výkonu práce je jednostranným právním úkonem a není součástí pracovní smlouvy mezi agenturou práce a zaměstnancem, práva zaměstnance na ukončení pracovního poměru v souladu se zákoníkem práce proto neovlivní. Vy musíte vycházet ze smlouvy, kterou jste uzavřela přímo s agenturou. Byla-li to pracovní smlouva a nedohodnete-li se s agenturou jinak, budete muset dát výpověď s dvouměsíční lhůtou. Jednalo-li se o dohodu o pracovní činnosti je výpovědní lhůta 15 denní a začíná běžet dnem, v němž byla písemná výpověď doručena druhé smluvní straně. Zkuste se znovu s agenturou domluvit na možnosti ukončení pracovního poměru. Nebude-li dohoda možná, zvažte Vaše další možnosti (např. výběr dovolené). Na základě výsledků jednání s agenturou se pokuste dohodnout s novým zaměstnavatelem např. na pozdějším datu nástupu nebo mít jiné směny na zkrácený úvazek, které by Vám nekolidovali s původní prací.