Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.219

Darování peněz potomkovi těsně před smrtí - musí potomek vyplatit ostatní bratry a sestry?

Odesláno: 
Otevřeno 2153 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel týden před smrtí, daroval synovi na účet peníze na studia. Děti z předchozího manželství si na tyto peníze dělají nárok. Mají na to právo.
 
Dobrý den,

předpokládám, že se nejspíš jednalo o nějakou vyšší částku, která není obvyklá pro úhradu běžných nákladů syna, tedy nelze hovořit, že se jednalo o částku odpovídající výživnému na ten měsíc.
V obou uvedených případech však nemají ostatní potomci nárok požadovat po Vašem synovi vrácení peněz.
Nově však upravuje nový občanský zákoník pro dědické řízení tzv. započtení daru, ke kterému došlo ještě za života zůstavitele na povinný díl nebo dědický podíl. Ze započtení však nevzniká nikomu povinnost něco vydat jiné osobě. Zpravidla se započte na povinný díl to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí. Soud má však možnost i přes tohoto pravidlo provést započtení na dědický podíl, i když to zůstavitel nepřikázal, byl-li by jinak nepominutelný dědic neodůvodněně zvýhodněn.
Je-li předmětem dědického řízení další majetek Vašeho manžela, může být v tomto dědické řízení provedeno započtení darované částky na dědický podíl Vašeho syna a podíl na majetku Vašeho syna v dědickém řízení může být takto zkrácen.