Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.360

Narok na nahradu nakladu na mestskou dopravu pri sluzebni ceste v zahranici

Odesláno: 
Otevřeno 1249 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně náhrady za náklady vynaložené na městskou dopravu při služební cestě v zahraničí §159 Zákoníku Práce.
Můj zaměstnavatel mě vyslal na pracovní služební cestu na celý rok 2014 do zahraničí (Německa). Jsou mi vypláceny denní diety ve vyši EUR 45, ale náhrada za náklady na používání místní městské dopravy mi byla odmítnuta s odůvodnením, že pokud jsem v zahraničí na celý rok, tak je to jiný status než bežná služební cesta a tudiž nemám na tuto náhradu nárok.
Proto jsem se Vás tedy chtěla zeptat, zda opravdu na tuto náhradu mám nebo nemám nárok. A pokud ano, tak jakým způsobem bych měla dále postupovat při jejím vymáhání?
A případně do kdy mohu náhradu ještě uplatňovat.

Děkuji
 
Dobrý den,

zákoník práce definuje pracovní cestu jako časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce“. Předmětné podmínky pracovní cesty má povinnost určit výhradně sám zaměstnavatel (zaměstnanec není oprávněn cokoliv svévolně změnit na zaměstnavatelem určených podmínkách), a to předem (tj. před zahájením pracovní cesty zaměstnancem) a v zásadě písemně. Na základě takto předem určených podmínek je zvýhodněno postavení dané strany v důkazním řízení. Tyto podmínky pracovní cesty mohou ovlivnit poskytování a výši cestovních náhrad. Zaměstnavatel tyto podmínky nemusí před pracovní cestou zaměstnanci v písemné podobě striktně vždy vydat, pokud na jejich písemné formě zaměstnanec netrvá.

Nejde-li ve Vašem případě o pracovní cestu, ale například o výkon práce v zahraničí, může to mít vliv na posouzení proplacení dopravy do zaměstnání, neboť ust. § 156 ZP hovoří o poskytování náhrady jízdních výdajů a dalších výdajů při pracovní cestě.