Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.218

Zaměstnaní nabídnuté úřadem práce s dojížděním 70 km - mohu ho odmítnout?

Odesláno: 
Otevřeno 2097 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
lze považovat za vhodné zaměstnání nabídku od úřadu práce, jesli neodpovídá dopravní dosažitelnosti (vzdáleno 69km od mého trvalého bydliště, autobusový nebo vlakový spoj má několik přestupů a trvá nékolik hodin).
Bylo mi nabídnuto ubytování, ale to znamená se přesťehovat, což jsem odmítl.

Podle
§ 20
d) které odpovídá zdravotní způsobilosti fyzické osoby a pokud možno její kvalifikaci, schopnostem, dosavadní délce doby zaměstnání, možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti zaměstnání.

jde mi o "možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti" je použito "a" namísto "nebo".
Ústav pro jazyk český definuje spojku "nebo" jako volbu mezi dvěma eventualitami a spojku "a" jako slučovací.
 
Dobrý den,
zákon o zaměstnanosti v ustanovení § 20 stanoví, co se rozumí vhodným zaměstnáním - Vhodným zaměstnáním je zaměstnání
a) které zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti,
b) jehož délka pracovní doby činí nejméně 80 % stanovené týdenní pracovní doby,
c) které je sjednáno na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou delší než 3 měsíce a
d) které odpovídá zdravotní způsobilosti fyzické osoby a pokud možno jeho kvalifikaci, schopnostem, dosavadní délce doby zaměstnání, možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti zaměstnání.

Dále máte možnost, odmítnou nástup do zaměstnání z vážných důvodů uvedených v ust. § 5 písm. c) zákona o zaměstnanosti, a to pro důvody spočívající v:
1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,
2. nezbytné osobní péči o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby ve stupni II (středně těžká závislost), ve stupni III (těžká závislost) nebo ve stupni IV (úplná závislost), pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby; tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou,
3. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,
4. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela nebo registrovaného partnera,
5. okamžitém zrušení pracovního poměru zaměstnancem podle § 56 zákoníku práce,
6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s Úřadem práce - krajskou pobočkou Úřadu práce a pobočkou Úřadu práce pro hlavní město Prahu (dále jen „krajská pobočka Úřadu práce“) při zprostředkování zaměstnání, nebo
7. jiných vážných osobních důvodech, například etických, mravních či náboženských, nebo důvodech hodných zvláštního zřetele.

Důvody jako (např. špatné spojení, nízká mzda, časová nedosažitelnost zaměstnání, nedoložený příslib do jiného zaměstnání atd.) nejsou považovány za vážné důvody. A odmítnete-li nabízenou práci z důvodu špatné dopravy, budete pravděpodobně úřadem práce vyřazen z evidence.

Za vhodné pracovní místo, které odpovídá dopravní dosažitelnosti, se považuje pracovní místo s dobou dojezdu 1,5 hod od místa bydliště uchazeče o zaměstnání. Nesplňuje-li nabízené místo tato kritéria, máte možnost upozornit na tuto skutečnost zprostředkovatele, který nabídku po dohodě s nadřízeným zaměstnancem prověří.