Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.678

§ 2287 nového občanského zákoníku - výpovědní lhůta nájemní smlouvy (nájmu bytu)

Odesláno: 
Otevřeno 5584 x
1 odpověď
 
Dobry den, potrebovala bych ujasnit paragraf 2287 Nového občanského zákoníku. Neni v nem uvedena vypovedni lhuta z najemni smlouvy. Mam vycestovat do zahranici z duvodu pracovni smlouvy a nevim, jestli muzu najem ukoncit napr. ke konci mesice. Dekuji za Vasi odpoved
 
Dobrý den,
nový občanský zákoník pro tento případ zapomněl délku výpovědní lhůty upravit a odpověď se nedozvíme ani z důvodové zprávy. Jde o mezeru zákona, kterou pomohlo odstranit Výkladové stanovisko č. 21 Expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při Ministerstvu spravedlnosti ze dne 3. 3. 2014.
V tomto stanovisku zaujala komise komplexní pohled na právní úpravu nájmu nemovité věci a přiklonila se k aplikaci výpovědní doby v případě výpovědi nájmu z důvodu uvedeného v ust. § 2287 NOZ v délce tří měsíců. Přičemž smluvním stranám nebrání, aby si ve smlouvě ujednaly kratší délku výpovědní doby nebo případně možnost vypovědět nájem bez výpovědního důvodu.
Ve výpovědi dané z důvodu uvedených v ust. § 2287 NOZ, je nutné, abyste skutkově vymezil a konkretizoval výpovědní důvod. Pouhé konstatování, že se změnily okolnosti, nestačí.
Vzor výpovědi z nájmu ze strany nájemce naleznete na tomto odkaze: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html