Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.281

Smrt nájemníka městského bytu a bydlení osob blízkých nezapsaných v nájemní smlouvě - musí se vystěhovat?

Odesláno: 
Otevřeno 1650 x
1 odpověď
 
Dobrý den, s přítelem bydlíme v bytě, kde s námi byl ještě jeho otec. Ten bohužel zemřel a jelikož tady ani jeden z nás není přihlášený a byt je města, mají právo nás vystěhovat a pokud ano, za jakých podmínek a do jaké doby.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

nájemní vztah, jehož pronajímatelem je město se řídí stejně jako ostatní nájemní vztahy občanským zákoníkem. Nový občanský zákoník v těchto případech upravuje přechod nájmu. Prvně je, ale důležité s kým mělo město uzavřeno nájemní smlouvu? Byl-li jako nájemce uveden pouze přítelův otec. Dojde dle ust. 2279 NOZ k přechodu nájmu na člena nájemcovy domácnosti, který v bytě žil ke dni smrti nájemce a který nemá vlastní byt. Je-li touto osobou někdo jiný než nájemcův manžel, partner, rodič, sourozenec, zeť, snacha, dítě nebo vnuk, přejde na ni nájem, jen pokud pronajímatel s přechodem nájmu na tuto osobu souhlasil. Tedy na Vašeho přítele jako syna zemřelého přejde nájem automaticky. Kdybyste chtěla, aby nájem přešel i na Vás, musel by s tím pronajímatel vyslovit souhlas.
Občanský zákoník také limituje délku práva nájmu a to na dobu nejdéle 2 let, ode dne kdy nájem přešel. Výjimku zde tvoří osoby, které v době nájemcovy smrti dovršily věk 70 let a osoby, které naopak nedosáhly věku 18 let, ale na Váš případ předpokládám se tyto výjimky nevztahují.

Dále nic nebrání tomu, abyste se dohodli s pronajímatelem na jiném řešení svého bydlení, a to kdykoliv po dobu, kdy právo nájmu Vašeho přítele na základě přechodu nájmu vzniklo. Můžete tedy s pronajímatelem kdykoli uzavřít novou nájemní smlouvu, ve které budete jako nájemci uvedeni oba. Je dobré poté v této smlouvě dohodnout, že novou smlouvou se dříve platné závazky ruší, neboť nemůže vedle sebe k témuž bytu existovat jak právo vzešlé s přechodu nájmu tak nová nájemní smlouva.

Pokud byl společně s otcem uveden v nájemní smlouvě jako nájemce i Váš přítel, přechází práva a povinnosti z nájmu na něj, tzn. , že na nájemním vztahu se nic nemění.