Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.078.454

Zrušení, omezení, zúžení společného jmění manželů pro zadlužení jednoho z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 1773 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu ohledně odmítnutí dědictví. Manžel je těžce nemocný, lékaři mu naději nedávají, nadělal si u různých bankovních institucí dluhy 400.000 Kč, slyšela jsem ale, že u manželů se dědictví zříci nelze. Máme spolu 3 malé děti, za dobu manželství jsme si koupili nové auto, které je napsané na mne a dále mám byt v os. vl. , který jsem si koupila ještě před manželstvím.
Nelze ještě za manželova života zrušit společné jmění manželů?
Děkuji za radu a přeji hezký den
 
Dobrý den,
za života Vašeho manžela se můžete zříci smlouvou s ním uzavřenou dědictví. Takováto smlouva vyžaduje formu veřejné listiny, tedy musí ji uzavřít notář.
Každý má právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout. Tedy pokud byste se za života manžela dědictví nezřekla, můžete je po jeho smrti výslovným prohlášením vůči soudu (notáři) odmítnout, a to nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozuměl o jeho právu odmítnout dědictví.
Zároveň však nezapomínejte na to, že pokud by bylo dědictví po Vašem manželovi předlužené, bude po smrti Vašeho manžela nejprve vypořádáno Vaše společné jmění manželů. Tedy je možné, že Vám část dluhů manžela zůstane, pokud si dluhy vzal za trvání manželství.
NOZ umožňuje, aby manželé smluvně modifikovali svůj majetkový režim, tedy např. společné jmění zúžily. Taková smlouva musí mít formu veřejné listiny, tedy uzavřena u notáře. Vypořádání dluhů má však účinky jen mezi manželi a věřitelé se mohou domáhat, aby bylo takové vypořádání vůči nim neúčinné.
Ve Vašem případě Vám doporučuji s ohledem na dluhy Vašeho manžela, se zavčas obrátit na právního zástupce a celou situaci s ním projednat.