Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.945

Vrácení motocyklu prodávajícímu z důvodu neúspěšné evidenční kontroly

Odesláno: 
Otevřeno 2029 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, prodali jsme motocykl pánovi A on ho nechal 2 měsíce v polopřevodu, prodal pánovi B a ten nám ho chce vrátit, že nejde přihlásit. Je dovezen z USA a nemá E na světlech. Kupovali jsme ho od dovozce měl platnou TP a my během užívání jsme také prošli technickou prohlídkou TP, která platí až do 2015.
Při evidenční kontrole EK mu prý odmítli přihlásit vozidlo.
Má právo nám motocykl vrátit? Měli jsme vše v pořádku. Může mít tak dlouho p. A moto v polopřevodu? Při dovozu to prošlo DEKROU i autorizovaným dovozcem. Vše je zdokumentováno.
 
Dobrý den,

z právního hlediska nemáte s panem B žádný právní vztah, neboť jste kupní smlouvu uzavřel s panem A, tedy on by musel s Vámi jednat o případných vadách na předmětu koupě. Pan B se tedy musí obrátit na pana A, s kterým celou záležitost projedná.
Pokud pan A kupoval motocykl za účelem dalšího prodeje, je možné že z toho důvodu si vozidlo na sebe nepřihlašoval, aby ušetřil na nákladech. Tím však porušil zákon, neboť po prodeji vozidla jeho původní vlastník musí registru vozidel nahlásit, že auto prodal. Stejně tak nový majitel auta musí registru oznámit, že je jeho novým vlastníkem. Jak prodávající, tak kupující mají na nahlášení deset pracovních dní (§ 12 zákona 56/2001 Sb.).
 
Můžu se ještě zeptat jestli tedy pan A, ikdyž to do 10 dnů nepřihlásil, nám může motocykl vrátit po 2 měsících když jsme měli TP v pořádku? Díky
 
Pan A by po Vás mohl požadovat vrácení kupní ceny a Vám vrátit motocykl jen v případě, že by došlo k porušení kupní smlouvy a měl právo odstoupit od smlouvy. Pokud jste měli TP v pořádku a motocykl byl bez právních i faktických vad nebylo by takové odstoupení od smlouvy možné.