Počet stránek ve webu: 43.191

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.078.146

Podjatost soudce - jak se bránit, možnosti obrany účastníka soudního řízení

Odesláno: 
Otevřeno 2700 x
1 odpověď
 
Prohrála jsem po více než 6 letech (2008-2014) soud vč. odvolání u městského soudu. Soudkyně I. stupně od počátku jednala ve prospěch developera, jeho tvrzení využila jako důkazy v můj neprospěch, dva shodné soudní znalecké posudky o neprovedené izolaci v domě i svědectví spolubydlící obrátila proti mě, spor uměle protahovala. Získala jsem i alergii na plísně (doloženo 2 zdrav. posudky IKEM, prakt. lékař-soudy obou stupňů opět pominuly). U dotčené soudkyně 1. stupně jsem nedávno zjistila, že sama v témže roce, kdy začal můj spor (1/2008) figurovala ona i její manžel (ten ve dvou firmách a je jednatelem jedné z nich dosud) ve shodném předmětu podnikání jako žalovaný developer, dokonce na stejném pražském obvodě. V současné době proti soudkyni probíhá majetkoprávní žaloba ze strany ČMSS. Mám obavy, že je podjatá a z celé věci mohla mít věcný prospěch. Existuje v ČR instituce+možnost, jak se při podezření ze zaujatosti soudce bránit a kdo by toto řešil (např. podnět k prošetření střetu zájmu Ministerstvu spravedlnosti či na Soudcovskou unii)? Zatím vím jen o možnosti žaloby na obnovu řízení a stížnosti předsedovi Obvod. soudu. V záležitosti se chci ještě dovolávat k Nejvyššímu soudu pro chybné právního posouzení. Díky. Pavla T
 
Dobrý den,

obecně platí, že účastník řízení nemůže námitku podjatosti uplatnit kdykoli se mu to zlíbí, ale je povinen ji uplatnit nejpozději při prvním jednání, kterého se zúčastnil soudce nebo přísedící, o jehož vyloučení jde. Účastník však při prvním jednání o důvodu vyloučení soudce vůbec vědět nemusel nebo tento důvod dosud nevznikl, v takovém případě může uplatnit námitku do 15 dnů po té, co se o něm dozvěděl. Později může námitku podjatosti účastník uplatnit jen tehdy, jestliže nebyl soudem poučen o svém právu vyjádřit se k osobám soudců a přísedících. Ve Vašem případě bylo již řízení ukončeno, proto se nabízí některý z mimořádných opravných prostředků.
Následně pak můžete zvážit podání ústavní stížnosti, došli-li v rámci řízení k porušení Vašich základních lidských práv zaručených ústavním pořádkem.