Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.962

Seznam pozemků bez majitele - jak zjistit kdo je nástupcem již nežijícího majitele?

Odesláno: 
Otevřeno 2590 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj otec zdědil po rodičích pozemek, který je součástí podílového spoluvlastnictví. Otci patří 1/6. Ostatní majitelé (otcovy tety a strýcové) již nežijí. Někteří neměli žádné děti. O potomcích ostatních nemáme žádné informace, jestli a kde žijí. Tito nežijící majitelé jsou uvedeni na seznamu pozemků bez majitele, které vydal ÚZSVM.
Celý pozemek v současnosti se pronajímá soukromému zemědělci. Otec platí daně z celého pozemku. Prosím o radu, jak postupovat, kde je možné vyhledat a kontaktovat potomky nežijících majitelů a dořešit vypořádání spoluvlastníků. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
není-li vlastník pozemků znám, budete ho muset vypátrat, pokud s ním chcete řešit vypořádání. Pomoci Vám mohou úřady, které musí přijímat žádosti občanů o poskytnutí údajů o místu trvalého pobytu jiné osoby z informačního systému evidence obyvatel a informovat hledaného, že se s ním chce někdo zkontaktovat. Žádost o zprostředkování kontaktu je možné podat osobně na matričním úřadě, na úřadu obce s rozšířenou působností nebo na krajském úřadě či Ministerstvu vnitra, a to na předepsaném formuláři. Žadatel i hledaná osoba musí být občany České republiky. Za tento úkon se hradí správní poplatek ve výši 500, - Kč formou kolkové známky nebo v hotovosti nebo zasláním na účet Ministerstva vnitra.
Váš otec není povinen platit daň z nemovitých věcí za celý pozemek, ale jen za svůj spoluvlastnický podíl na nemovitosti pokud není pozemek evidován v katastru nemovitostí zjednodušeným způsobem. Jestliže některý ze spoluvlastníků nemovité věci daňové přiznání nepodá, správce daně mu vyměří daň z moci úřední, bez předchozí výzvy k podání daňového přiznání.
Dále je možné zakotvit povinnost platit daň z nemovitých věcí přímo pachtýři (nájemci) zemědělského pozemku.