Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.960

Zaměstnavatel nutí dělat zaměstnance práce neuvedené v pracovní smlouvě - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 5714 x
7 odpovědí
 
Se svým zaměstnavatelem (jednatel) jsem uzavřel pracovní smlouvu na pozici Finanční manažer, přičemž do pracovní náplně bylo smluvně ujednáno zpracování mezd. Po roce a čtvrt, kdy jsem jednatele žádal, aby dodržel to, na čem jsme se ve smlouvě dohodli, nesplnil. Jednatele jsem 3x vyzval k nápravě, bez odezvy. Důvod mi také nebyl sdělen. Je možné od smlouvy ihned odstoupit? Ne výpovědí, ta je dvouměsíční.
Důvodem proč jsem vzal práci ve společnosti bylo zejména rozšíření zkušeností v oblasti mezd a zvýšení konkurenceschopnosti na trhu práce uvedením právě oněch zpracování mezd do mého životopisu. Kdybych před rokem věděl, že mzdy nikdy zpracovávat nebudu, takovou pracovní smlouvu bych neuzavřel.  
 
Dobrý den,

pracovní poměr můžete rozvázat pouze zákonem stanoveným způsobem. Pokud máte v pracovní smlouvě sjednanou jako pracovní náplň výlučně bez dalšího zpracovávání mezd, měl by být Váš výkon práce zaměřen pouze na činnost vymezenou smluvně v pracovní smlouvě. Je-li pracovní náplň vymezena v pracovní smlouvě nebo jako příloha této smlouvy, na kterou pracovní smlouva odkazuje jako její nedílnou součást, nemůže ji zaměstnavatel jednostranně měnit, ale pouze na základě dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Zaměstnavatel je oprávněn Vám přidělovat jen činnost v rámci sjednaného druhu práce. Pracovní náplň slouží jako bližší popis práce, kterým se blíže vymezují a konkretizují pracovní činnosti, které je zaměstnanec povinen vykonávat v rámci sjednaného druhu práce.

Pokud byste dostával práce, které jsou v rozporu s obsahem pracovní smlouvy, můžete jejich výkon odmítnout. Musí však být jisté, že jde o práce, které jsou nad rámec pracovní smlouvy, a že nejde o případy, kdy zaměstnavatel Vás může převést na jinou práci i bez Vašeho souhlasu (§ 41 zákoníku práce). V takovém případě odmítnete-li pracovní příkaz, podle kterého byste měl plnit úkoly mimo sjednaný druh práce a mimo pracovní náplň, nejde o porušení pracovních povinností (pracovní kázně).

Co se týče rozvázání pracovního poměru, by zaměstnavatel poté mohl přistoupit na dohodu o rozvázání pracovního poměru nebo budete muset dát výpověď z pracovního poměru.
 
Nerozumím tedy, proč je v zákoníku práce zakotven § 38, odst. 1, písm. a), který říká: "Od vzniku pracovního poměru je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, když jedinou možností ukončení pracovního poměru je dvouměsíční výpověď. Tu bych mohl dát, i kdyby tento paragraf tam nebyl.
 
Dále píšete: "Pokud máte v pracovní smlouvě sjednanou jako pracovní náplň výlučně bez dalšího zpracovávání mezd, měl by být Váš výkon práce zaměřen pouze na činnost vymezenou smluvně v pracovní smlouvě. " Co tedy mohu dělat, když výkon práce NENÍ zaměřen na činnost vymezenou smluvně. Tedy kromě dvouměsíční výpovědi.
 
Ano, zaměstnanec na rozdíl od zaměstnavatele může dát výpověď kdykoli a bez uvedení důvodu. Pokud zaměstnavatel neplní svoji povinnost a nepřiděluje Vám práci podle pracovní smlouvy, není to Vaše chyba, ale chyba zaměstnavatele a Vám náleží mzda.
Pokud Vám přiděluje zaměstnavatel jinou práci, která neodpovídá činnosti dle sjednaného druhu práce a specifikaci v rámci dohodnuté náplni práce, máte právo, jak už jsem psala za určitých podmínek, takto přidělenou práci odmítnout. V takovém případě by nešlo o porušení pracovní povinnosti.
 
Asi si pořád nerozumíme. Zkusím tedy položit dotaz jinak. Jak přinutit zaměstnavatele, aby mi práci zpracování mezd přidělil, tak jak bylo smluvně ujednáno. A co dělat, když tak neučiní.
 
Je možnost podat žalobu na neplatnost smlouvy podle občanského zákoníku?
 
Ust. § 38 odst. 1 písm. a) ZP hovoří o povinnosti zaměstnavatele. Tedy zjednodušeně zaměstnavatel má povinnost Vám přidělovat práci a za tuto práci Vám vyplácet mzdu. Pokud však Vám zaměstnavatel práci nepřidělí, není to Vaše chyba a náleží Vám mzda. Tedy můžete v práci sedět nic nedělat, protože Vám zaměstnavatel práci nepřidělil a přesto pobírat mzdu.

Právo zaměstnance dát výpověď je nezávislé na Vámi uvedeném paragrafu. Zaměstnanec může dát zaměstnanci výpověď kdykoliv a bez uvedení důvodu, nikdo ho nemůže nutit v zaměstnání setrvat.

Pokud Vám zaměstnavatel tuto práci přidělit nechce, nemůžete ho nijak donutit, je to jeho rozhodnutí. Pokud však Vaše pracovní pozice je v pracovní smlouvě tak specifikovaná v rámci vymezené náplně práce, že prakticky na jinou činnost Vás zaměstnanec nepřijal a tedy dle pracovní smlouvy ani jinou činnost vykonávat nemáte, nemusel byste nic dělat a náležela by Vám mzda. Pokud však k Vaší pozici patří i jiné úkoly než je zpracování mezd, může Vám zaměstnavatel přidělovat jen tyto jiné úkoly a pracovní smlouvu tím neporušuje.

Pokud se Vám Vaše práce, kterou pro zaměstnavatele vykonáváte nelíbí, tak Vás nikdo v pracovním poměru setrvat nenutí a můžete dát výpověď nebo se dohodnout se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru k určitému dnu. S žalobou na neplatnost pracovní smlouvy byste v tomto případě neuspěl, neboť nemůžete po zaměstnavateli tímto způsobem vynucovat, aby Vám přiděloval práci, o kterou máte zájem.