Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.074.035

Antedatovaná nájemní smlouva - musí ji nájemce, nájemník vždy podepsat?

Odesláno: 
Otevřeno 2454 x
1 odpověď
 
Bydlíme v domě (založeno bytové družstvo) s garáží. Někteří členové družstva mají na tyto garáže platnou nájemní smlouvu. Tento týden předseda družstva rozdával nové nájemní smlouvy se zpětnou splatností 7/2014. V nové smlouvě je uveden bod:
Pronajímatel může dát nájemci výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou bez udání důvodu. Nesouhlasíme a nepodepsali. Předseda tvrdí že podle nového občanského zákoníku NOZ musíme tyto smlouvy podepsat jinak prý užíváme garáže neoprávněně. Můj dotaz zní: Musíme tyto smlouvy podepsat? Může být tento bod ze smlouvy vypuštěn? Musí vůbec být nové smlouvy? Ve smlouvě je uvedeno více věcí s kterými nesouhlasíme můžeme jako členové družstva se podílet co ve smlouvě bude?
 
Dobrý den,
nájemní vztah doznal řadu změn přijetím nového občanského zákoníku. Neznamená to však, že by tím byla způsobena neplatnost nájemního vztahu vzniklého před účinností tohoto zákona, pokud stará smlouva splňuje podstatné náležitosti nájemní smlouvy uvedené v NOZ. Nový občanský zákoník dává přednost smluvní volnosti smluvních stran.
Ustanovení, kterým se upravuje možnost výpovědi včetně výpovědní lhůty, je vyloženě smluvního charakteru, kterým se nájemce a pronajímatel odchylují od zákonné úpravy. Neobsahuje-li nájemní smlouva toto ustanovení, bude se řídit nájemní vztah v případě výpovědi zákonem (konkrétně ust. § 2229 a násl. NOZ).
Vaší povinností není smlouvu podepsat, pokud s některými ustanoveními nesouhlasíte. Je vždy na smluvních stranách, aby se na konkrétním znění smlouvy domluvily. Pokud stará smlouva splňuje všechny podstatné náležitosti, které má nájemní smlouva dle NOZ mít, tak není nutné takovou smlouvu rušit.