Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.074.455

Zrušení zástavy bytu, domu na katastru nemovitostí - musí udělat prodávající nebo kupující nemovitosti?

Odesláno: 
Otevřeno 3523 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
koupili jsme byt, kde měla prodávající zástavu. V kupní smlouvě jsme toto ošetřili a uvedli, že tuto zástavu má za povinnost zrušit ona. Teď nám ale řekla, že dle NOZ je tato povinnost naše, jako nových majitelů bytu, tudíž si máme zajít na katastr sami a také zaplatit poplatek, že povinnost v kupní smlouvě ji nezajímá.
My jsme byt kupovali v hotovosti, tudíž na něj žádnou svoji zástavu nemáme. A kupní smlouvu jsme sepisovali s advokátem. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
změny provedené v důsledky účinnosti NOZ zaznamenal i nový katastrální zákon, dle kterého je považován za účastníka řízení o povolení vkladu, ten, jehož právo vzniká, mění se nebo se rozšiřuje, a ten, jehož právo zaniká, mění se nebo se omezuje. NOZ dává zástavnímu dlužníku právo podat žádost o výmaz zástavního právo z veřejného seznamu (katastru nemovitostí).
Výklady na tuto problematiku se různí, a proto nelze do té doby, než se k tomuto sporu vyjádří soudní judikatura, s určitostí říct který názor je správný. Každopádně, i kdyby prodávající nebyl oprávněn podat návrh na vklad, kterým bude proveden výmaz zástavního práva z katastru nemovitostí, lze předpokládat, že povinnost uhradit náklady vkladového řízení, ke které se zavázal ve smlouvě, bude zachována. Nabízí se i možnost vymáhat úhradu nákladů po prodávající soudně nebo provést výmaz z katastru nemovitostí sám a následně se dle smlouvy domáhat uhrazení nákladů po prodávající. O této možnosti se předem poraďte s advokátem, který smlouvu sepisoval, neboť neznám přesnou formulaci smluvní povinnosti prodávajícího provést výmaz zástavy, ani zda pro to byla stanovena lhůta, smluvní pokuta za nesplnění atd.
 
Dobrý den, moc děkuji za odpověď, velice mě potěšila. Hezký den.