Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.074.465

Má studující sirotek nárok na příspěvek na bydlení od státu?

Odesláno: 
Otevřeno 1951 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chci se zeptat jestli mám nárok na nějaký příspěvěk v případě, že jsem studující sirotek bez otce a chci se osamostatnit - získat vlastní bydlení. Děkuji
 
Dobrý den,
neznám Vaše majetkové poměry, ale ve Vašem případě lze uvažovat o sirotčím důchodu, přídavku na dítě, příspěvku na bydlení.

Příspěvek na bydlení přispívá ke krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy. Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě přihlášen k trvalému pobytu. Více informací o této dávce se dozvíte na Úřadu na příslušném úřadu práce.
Přídavek na dítě je základní, dlouhodobou dávkou, poskytovanou rodinám s dětmi, která jim pomáhá krýt náklady, spojené s výchovou a výživou nezaopatřených dětí. Nárok na přídavek na dítě má nezaopatřené dítě, které žije v rodině, jejíž rozhodný příjem je nižší než 2,4násobek částky životního minima rodiny. Pro nárok na dávku se posuzuje příjem za předchozí kalendářní rok, za příjem se považuje i rodičovský příspěvek. Přídavek je vyplácen ve třech výších podle věku nezaopatřeného dítěte. Žádost o přídavky na dítě se podává na příslušném úřadu práce. Žádost se podává na určeném formuláři.
Popřípadě můžete požádat o dávky hmotné nouzi, kterými jsou příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc. O tyto dávky můžete zažádat na příslušném úřadu práce. Doporučuji se obrátit na úřad práce, kde Vám pomohou řešit Vaši životní situaci a zjistí, na jaké dávky byste měl eventuelně nárok.