Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.563

Výpověď z nájmu bytu manželce syna, manželovi dcery - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1959 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu. 1997 jsme nastěhovali do našeho rodinného domku syna se snachou s tím, že byla s nimi sepsána nájemní smlouva na dobu neurčitou bez placení nájemného. My sami s manželkou bydlíme v paneláku. Syn se rozvádí a my potřebujeme
vědět, jak dál postupovat, poněvadž snacha prohlašuje, že ani po výpovědi z bytu z důvodu potřeby bytu pro svého syna se neodstěhuje. Má totiž v rodině právníka, který ji radí.
Jak pokračovat po ukončení rozvodového řízení, dát výpověď pouze manželce syna a jak dál, pokuď se nevystěhuje
po uplynutí výpovědní lhůty. Děkuji za odpověď.
Vašek
 
Dobrý den,

byla-li sepsaná nájemní smlouva bez určení výše nájemného, lze polemizovat, zda jde skutečně o nájemní vztah. Neboť nájem bytu vzniká nájemní smlouvou, kterou pronajímatel přenechává nájemci za nájemné byt do užívání, a to na dobu určitou nebo bez určení doby užívání. Nebude-li-li v takové smlouvě částka za pronájem uvedena, pak se nejedná o nájemní smlouvu, ale o jiný typ smlouvy. Tedy v takovém případě nemusel ani nájemní vztah vzniknout a na pronajímatele Vašeho syna a snachu se nebude vztahovat ustanovení o nájmu, tedy ani ochrana nájemníka. Vzhledem k tomu, že smlouvy se posuzují podle svého obsahu nikoli podle názvu, Vám doporučuji obrátit se na Vašeho právního zástupce, který si smlouvu pročte a proradí Vám jak takovou smlouvu vypovědět.

V případě, že nájemní smlouva je platná, máte právo nájemní smlouvu vypovědět dle ust. § 2288 odst. 2 písm. b) NOZ, v tříměsíční výpovědní době z důvodu, že potřebujete byt pro svého příbuzného. Výpověď z nájmu zašlete oběma manželům zvlášť. NOZ zároveň nestanoví povinnost pronajímateli zajišťovat nájemci bytovou náhradu. Po uplynutí výpovědní lhůty jsou nájemci povinni se odstěhovat.
Více o nájemním vztahu se dozvíte zde: ODKAZ
 
Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď. Jak ale postupovat v případě, že se snacha odmítne odstěhovat.
Děkuji
 
Podáte-li jí výpověď a ani po uplynutí výpovědní lhůty se neodstěhuje, nezbude Vám než podat soudu žalobu na vyklizení. Soud v rámci řízení rozhodne, shledá-li, že byt užívá bez právního důvodu, o jeho vyklizení a stanoví žalované v rozsudku povinnost byt vyklidit. Pokud tak neučiní, můžete se domáhat výkonem rozhodnutí (exekučně) jejího vystěhování.