Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.756

Prodej webu na splátky - kupující nemá peníze a chce web vrátit prodávajícímu, lze to?

Odesláno: 
Otevřeno 1973 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
uzavřel jsem 07/2014 kupní smlouvu o prodeji webu. Já (firma s. r. o.) a kupující živnostník OSVČ ze Slovenska. Prodej měl proběhnout v 5 splátkách. Dle smlouvy jsem mu poskytl po první splátce přístup do administrace webu aby na něm mohl začít pracovat. Dále jsme měli ve smlouvě, že Převod portálu a domény na server nebo webhosting kupujícího proběhne po splacení celé částky, do splacení bude tedy mým majetkem.
Po dvou opožděných splátkách mi kupující napsal, že nemá na splácení a jde jako živnostník do likvidace a chce vrátit peníze. Peníze vracet nechci z těchto důvodů: - díky kupujícímu jsem na webu nemohl 3 měsíce prodat nikomu jinému v době kdy byl web aktualizován a měl větší hodnotu než nyní po 3 měsíční nečinnosti a nebo ho dále rozvíjet a pracovat na něm, tímto mi způsobil škodu-ušlý zisk - kupující již dostal a měl přístup do administrace portálu, k našim datům, k uživatelům a know-how celého systému
- kupující obdržel autorské dílo a to základní systém z portálu který splácel, cena odpovídá doposud splacené částce. Mám právo vymáhat zbylých 10 tis. Kč? Můžu to uzavřít tím, že jsem již část dodal? Děkuji
 
Dobrý den,

byla-li smlouva platně uzavřena, máte nárok na celou dlužnou částku. Vzhledem k insolventnosti druhé strany, je velice pravděpodobné, že zbytek neuhrazené částky budete těžko vymáhat.
Dále se nabízí od smlouvy odstoupit pro porušení smlouvy podstatným způsobem. Tedy z toho důvodu, že druhá strana věděla nebo musela vědět, že nebude mít na uhrazení dohodnuté částky a přesto smlouvu uzavřela (§ 2002 odst. 1 NOZ). Odstoupení od smlouvy se nedotýká Vašeho práva na náhradu škody vzniklé z porušení smluvní povinnosti. Využijete-li svého práva odstoupit od smlouvy, můžete s webovým portálem dále disponovat a již obdrženou částku si započíst na náhradu škody, která Vám vznikla.