Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.074.046

Parkovaní těsně u oken bytového domu - jak se bránit? (pozemek je zahrada, ne parkoviště)

Odesláno: 
Otevřeno 3287 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Bydlíme v přízemí bytového domu. Jedná se o zcela nevyvýšené přízemí (pozemek je na stejné úrovni jako podlaha našeho bytu). Pozemek, který bezprostředně sousedí s naším domem, koupil soukromý majitel. Tento pozemek je v katastru zapsán jako zahrada. Po krátké době začal nový majitel vysypávat místa štěrkem a parkovat na nich auta. Jedno z těchto míst je přímo pod našimi okny (zaparkované auto stojí 30 až 50 cm od zdi). Štěrk je při parkování aut hlučný, o startování a bouchání dveří ani nemluvě. Některé dny parkuje na soukromém pozemku kolem našeho bytu až 10 aut.
Prosíme o radu na koho se s tímto problémem obrátit. Kontaktovali jsme již Stavební odbor a ti nám řekli že na soukromém pozemku nemohou nic řešit.
 
Dobrý den,

občanský zákoník dává vlastníku právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat. Nesmí však tak činit nad míru přiměřenou poměrům a závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit. Vlastník se musí zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, hluk a další imise vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.
V takovém případě, je nejlepší prvně vlastníka sousedního pozemku na hluk z parkování aut upozornit a domluvit se s ním na nějakém řešení. Pokud dohoda v takovém případě nebude možná, můžete se bránit soudní cestou a žádat, aby soud sousedovi uložil, aby se dalšího takového jednání zdržel. Soud při rozhodování přihlíží k místním poměrům. Tedy rozhodující bude, zda je takové jednání Vašeho souseda s ohledem na místo, kde bydlíte běžné a také jaká je míra (četnost) a intenzita takového jednání. Jedná-li se o ojedinělý, jednorázový zásah obrana z důvodu imise úspěšná nebude.