Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.419

Je možné odmítnout namontování měřáku na topení (indikátoru topných nákladů) v družstevním bytě, domě?

Odesláno: 
Otevřeno 2585 x
3 odpovědi
 
Bydlím v družstevním bytě, který dosud není v mém osobním vlastnictví. Bytové družstvo mi oznámilo termín montáže indikátoru topných nákladů Caloric 5 na radiátory topení v mém bytě se žádostí umožnění přístupu. Nemám zájem o namontování tohoto zařízení. V ČT jednou mluvil o této situaci nějaký právník a říkal, že vstup do bytu a následná montáž jsou možné pouze se souhlasem uživatele bytu. Chtěl bych vědět, jestli je to pravda nebo jestli jsem povinen umožnit přístup do bytu a z jakého předpisu to vyplývá, nejlépe číslo předpisu, rok vydání, číslo paragrafu, odst. , písm. , apod.
Nikdo se mnou tuto záležitost neprojednal, ani jsem neměl možnost se k ní předem vyjádřit, nic jsem nepodepsal ani neschválil. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
koupí družstevního bytu si nekupujete byt jako takový, ale pouze tzv. družstevní podíl, tj. členství v družstvu, tzn. , že vlastníkem bytu je stále družstvo.
Dle ust. § 2240 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník lze nájemní smlouvu o nájmu družstevního bytu uzavřít za podmínek stanovených jiným zákonem, kterým je zákon o obchodních korporacích. Tento zákon v ust. § 741 odst. 1 stanoví, že není-li uvedeno jinak, použije se pro nájem družstevního bytu ustanovení občanského zákoníku upravující nájem bytu a nebytových prostor. Podrobnou úpravu členských práv a povinností najdete i ve stanovách družstva, s kterými jste projevil jako člen družstva souhlas.
Ve Vašem konkrétním případě se mj. použije právní úprava jiná a to ust. § 7 odst. 4 písm. a) zákona č. 318/2012 Sb. , dle kterého je Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek povinen vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsah stanoveném prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů. Měřiče tepla nebo indikátory topných nákladů musí být instalovány do 2 let od účinnosti tohoto zákona, tzn. do 31.12.2014.

Tedy v tomto případě máte povinnost umožnit vstup do svého bytu nejen z klasického vztahu pronajímatel a nájemce a práv a povinností z toho vyplývajících, ale i dle zákona č. 318/2012 Sb.
 
Chápu, že mám povinnost umožnit vstup do svého bytu.
Já už jsem téměř 30 let majitelem družstevního podílu a členem družstva. Měl jsem na mysli převod bytu do osobního vlastnictví se vznikem SVJ. Pak bych majitelem bytu byl přece já a o vstupu do bytu bych rozhodoval pouze já nebo ne?
 
Pokud budete mít byt v osobním vlastnictví, nejste povinen do svého bytu nikoho pouštět. To neplatí v případě instalace měřičů tepla nebo indikátoru topných nákladů, kdy je dle ust. § 7 odst. 4 písm. a) zákona č. 318/2012 Sb. , konečný uživatel povinen umožnit takovouto instalaci a údržbu.