Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.675

Výpověď v budoucnu, budoucí době - může zaměstnavatel donutit zaměstnance k podpisu takové výpovědi?

Odesláno: 
Otevřeno 1942 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosím Vás může mne zaměstnavatel přinutit u podpisu pracovní smlouvy přinutit podepsat výpověď s datem až za půl roku a déle? Není to trestné třeba jako podvod?
03/2014 jsem podepsal smlouvu na vytvořené pracovní místo přes projekt evropské unie, kde na mne bude zaměstnavatel pobírat 17.000 Kč superhrubé mzdy měsíčně. Pokud do půl roku odejdu, tak budou vše vracet. Při podpisu jsem ale musel podepsat hned výpověď, kde bylo uvedeno pozdější datum od které jsem nedostal kopii.

Děkuji. voltik11.
 
Dobrý den,
takovéto praktiky zaměstnavatelů jsou časté, bohužel se jim těžko prokazují. Samozřejmě máte možnost odmítnout takovou výpověď podepsat, ale lze předpokládat, že by poté upřednostnili jiného uchazeče. Na takovéto jednání můžete upozornit oblastní inspektorát práce, který může provést na základě Vašeho podnětu šetření.
Dále skutečnost, že jste podepsal výpověď, Vám nebrání odejít z pracovního poměru i dříve, tím že zašlete zaměstnavateli novou výpověď k aktuálnímu datu. Případně byla-li by Vámi podepsaná výpověď později zaměstnavatelem po uplynutí půl roční lhůty použita, můžete soudně napadnout neplatnost této výpovědi.