Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.581

Promlčení směnky - po kolika letech se promlčuje směnka, co je to směnka na viděnou

Odesláno: 
Otevřeno 7778 x
1 odpověď
 
Můj dotaz se týká směnky na 200.000 Kč. 2008 jsme s přítelem začali stavět dům, na který nám 200 tisíc půjčili moji rodiče. Směnka je vypsána na přítele, nyní již bývalého. Doposud jsme ji nevymáhali, neboť jsem chtěla chránit naši společnou dceru. On ale bohužel si tohoto kroku neváží a k dceři se nechová úplně hezky, a mimo povinných alimentů ji nehradí nic navíc. Lze po takovéto době směnku ještě vymáhat? Děkuji
 
Dobrý den,
obecná promlčecí lhůta u směnek je tříletá a běží ode dne splatnosti směnky. U směnky splatné na viděnou (bez uvedení data splatnosti) nastává splatnost směnky ze zákona rok od vystavení a od té doby běží tříletá promlčecí lhůta.
Existuje ještě blanko (bianco) směnka, která má některé části nevyplněné. Bianco směnka tedy neobsahuje všechny zákonem požadované náležitosti pro směnku, tzn. že se stane směnkou až tehdy, kdy se vyplní.
Bianco osměnka se používá jako zajišťovací směnka. Zajištění se realizuje zpravidla tak, že v blankosměnce není vyplněná směnečná suma a datum splatnosti. Společně s blankosměnkou se uzavírá i tzv. Dohoda o vyplňovacím směnečném právu, která vymezuje, za jakých podmínek je majitel směnky oprávněn blankosměnku vyplnit.
Dle Vámi sdělených informací předpokládám, že ve Vašem případě šlo o klasickou směnku vlastní, která se promlčuje ve lhůtě 3 let od její splatnosti.