Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.623

Jak zabránit snížení sociálních dávek kvůli brigádě syna, dcery, potomka, dítěte

Odesláno: 
Otevřeno 2087 x
5 odpovědí
 
Dobrý den, jsem na střední škole v posledním ročníku a bydlím s mamkou. Mamka momentálně nemá práci a pobíra peníze od sociálního úřadu. A já bych chtěla chodit na občasné brigády, jenže když chodím, tak mamka o tom musí dokládat potvrení na úřadě. A pak přibližnou částku jakou jsem si vydělala jí strhnou z částky kterou dostává.
Nevíte náhodou jestli se dá nějak chodit na brigády bez toho aby mamce ty peníze nesthávali? Dekuji
 
Dobrý den,
pro odpověď bych potřebovala vědět přesný název dávky, která je Vaší matce vyplácena.
 
Prispevek na bydleni a pridavky na dite.
 
Do výpočtu výše příspěvku na bydlení se zahrnuje počet osob i jejich příjmy. Tedy v případě, že budete mít příjem z brigády, zvýší se i příjem rodiny a v důsledku toho se sníží výše příspěvku.

Aby tomu tak nebylo, musela byste si alespoň papírově změnit trvalé bydliště na jinou adresu. V tom případě, by ale skutečnost, že v bytě žije o jednu osobu méně, měla vliv na výši příspěvku.

Přídavek na dítě je dávka dítěte, proto se v rámci hodnocení plnění podmínek nároku i výše dávky zkoumá příjem dítěte a rodiny, tj. i příjem společně posuzovaných osob. Přídavek na dítě náležející zletilému (od 18 let věku) nezaopatřenému dítěti se vyplácí tomuto dítěti a to od měsíce následujícího po měsíci, kdy dítě dosáhlo zletilosti. Tedy přídavek na dítě, pokud jste již plnoletá, by měl být vyplácen přímo Vám.
Stejně i vyplacení tohoto přídavku ovlivňuje výše příjmu rodiny a dítěte a odlišné bydliště v tomto případě na posuzování této dávky nemá vliv.
 
Dekuji za odpoved