Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.716

Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví, prodej bytu - daně

Odesláno: 
Otevřeno 2349 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu. Od narození bydlím v družstevním bytě, (je mi 42 let). Byt je 20 let napsaný na mě, kde jsem platila nájem a byla jsem členkou družstva.
Od 11/2013 mám byt v osobním vlastnictví. Příští rok se budu stěhovat k rodičům a byt chci prodat. Peníze za byt chci použít na stavbu mého rodinného domku. Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu být osvobozena z daně z prodeje nemovitosti a pokud ano jaký způsobem se o toto osvobození žádá. Velice děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
daň z prodeje nemovitosti nyní nazývána jako daň z nabytí nemovitých věcí je upravena v samostatném zákoně č. 340/2013 o dani z nabytí nemovitých věcí, který v ust. § 6 a násl. upravuje osvobození od placení této daně. Dle mého názoru se na osvobození od této daně Váš případ nevztahuje.
Co se týče daně z příjmů fyzických osob, jsou osvobozeny příjmy z prodeje bytové jednotky, včetně spoluvlastnických podílů v případě, že prodávající v nich měl bydliště nejméně po dobu dvou let bezprostředně před prodejem nebo prodávající měl v nich bydliště bezprostředně před prodejem kratší dobu než dva roky, ale použije získané prostředky na uspokojení bytové potřeby.
Pojem bydliště je definován § 2 odst. 4 zákona o daních z příjmů. Bydlištěm poplatníka na území ČR se rozumí místo, kde má poplatník stálý byt za okolností, z nichž lze usuzovat na jeho úmysl trvale se v tomto bytě zdržovat. Stálým bytem se rozumí byt, který je poplatníkovi kdykoliv k dispozici podle jeho potřeby, ať již vlastní či pronajatý.
Dle výše uvedeného se na Vás nevztahuje povinnost uvádět prodej bytu do daně z příjmu, ale nevyhnete se povinnosti podat daňové přiznání k dani z nabytí nemovité věci.