Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.219

Smazání fotografie, fotky s obličejem osoby která si nepřeje být zveřejněna z facebooku

Odesláno: 
Otevřeno 2034 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
7.6.2014 jsem se zúčastnila oslavy zlaté svatby v restauraci. Vnuk známých pořizoval snímky a já ho požádala, aby snímky s mou osobou nezveřejňoval na Internetu. Hned druhý den byl jeden hromadný snímek uveřejněn na sociální síti Facebook. Když jsem požádala o smazání, byl na mne velmi drzý.
Jak se mohu bránit proti zveřejnění snímku bez mého vědomí a proti mé vůli?
 
Dobrý den,
možná obrana je soudní cestou. Ještě předtím bych Vám doporučila, toho kdo fotografie zveřejnil písemně požádat o odstranění fotografií ze sociální sítě s upozorněním, že se v opačném případě obrátíte na soud s žalobou na ochranu osobnosti. Právní úpravu ochrany podoby člověka najdete v ust. § 84 a nás. NOZ, kde je řečeno, že zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.
V případě, že někdo způsobí určitým jednáním i opomenutím zásah do osobnosti člověka, může se dotčený dožadovat, aby od neoprávněného zásahu bylo upuštěno (nárok zdržovací) nebo aby byl odstraněn jeho následek (nárok odstraňovací). Dále se může dotčená osoba domáhat i satisfakce, která může mít peněžitou podobu.
 
Dobrý den,
zajímalo by mne, zda mám šanci uspět u soudu s žalobou na odstranění fotografie z Facebooku (nemám mnoho finančních prostředků), když byla hromadná rodinná fotografie pořízena s mým vědomím, avšak uveřejněna bez mého vědomí a proti mé vůli. Byla pořízena telefonem toho, kdo ji zveřejnil, avšak vyfocena číšníkem restaurace.
Děkuji.
 
V každém soudním řízení je nutné vše, co tvrdíte prokázat. Pokud se vyloženě nejedná o nějakou pikantní fotografii, která určitým způsobem zesměšňuje Vaši osobnost, bych nutnost podání žaloby k soudu důkladně zvážila. Každopádně bych ještě jednou písemně vyzvala osobu, která fotografie zveřejnila s žádostí o stažení této fotografie ze sociální sítě a s upozorněním na možnost obrátit se na soud s žalobou na ochranu osobnosti. Dále bych se zkusila obrátila na provozovatele stránek – facebook s žádostí o smazání fotografie. Více naleznete zde: ODKAZ