Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.955

Zrušení věcného břemene osobě která věcné břemeno nevyužívá více než 10 let

Odesláno: 
Otevřeno 4674 x
6 odpovědí
 
Dobrý den,
koupil jsem nemovitost, na které vázne věcné břemeno užívání - dožití (věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti). Jedná se o rodinný dům, který je více jak 15 let neobydlený a stejně dlouhou dobu tam nežije ani osoba, která tam má toto právo dožití. Hledám způsob, jak věcné břemeno zrušit. Osoba je již velmi stará, žije v domově důchodců a podle sdělení příbuzných není svéprávná (není v takovém stavu, aby nám notář potvrdil její podpis). Jenže nemá zřízeného žádného zástupce, takže není možné sepsat dohodu o zrušení břemene. Z toho důvodu hledám jinou cestu, jak břemeno zrušit. Na vašich stránkách jsem se dočetl o novinkách v NOZ ohledně služebností. Možné způsoby zrušení břemena tedy jsou:
1. dohodou (§ 1300) - nemožné
2. úmrtím (§ 1302) - možné, ale může trvat roky
3. trvalá změna (§ 1299) - co bych si měl pod tímto představit?
Osoba se odstěhovala, bydlí v domově důchodců (hospicu) a vracet se již určitě nebude. Dům je vybydlený, prakticky neobyvatelný. Musel bych prokázat, že dům není obyvatelný nebo že tam paní nežije?
4. promlčení § 631 nebo § 632 - může se věcné břemeno dožití promlčet? Řekněme, že osoba tam nežije více jak deset let. Můžu pak břemeno prohlásit za promlčené?
Jaký je pak postup? Děkuji
 
Dobrý den,
jak píšete dohoda o zrušení služebnosti (věcného břemene) v tomto případě pro nesvéprávnost oprávněné ze služebnosti a absenci opatrovníka nebude do ustanovení opatrovníka možná. V daném případě bych tedy k soudu podala návrh na zrušení věcného břemene (služebnosti) z důvodu promlčení. Právo z věcného břemene zapsané do veřejného seznamu, které mohlo být vykonáváno nepřetržitě nebo opakovaně se promlčí, pokud není vykonáváno po dobu deseti let.
V případě, že paní ve Vámi koupené nemovitosti po dobu 10 let nežila, došlo dle ust. § 632 NOZ k promlčení osobní služebnosti (věcného břemene dožití).
 
Ještě doplňující dotaz k návrhu na výmaz - k jakému soudu (v místě bydliště navrhovatele?) návrh podat a jaké by měl mít náležitosti? Je někde nějaký vzor návrhu? Kdo ho vlastně může podat? Jak se potom prokazuje, že tam paní skutečně nežila? A poslední věc, jak dlouho takové řízení trvá?
 
Věcně příslušný je okresní soud a místně příslušný soud dle § 88 písm. i) OSŘ, tj. soud, v jehož obvodu je nemovitost, týká-li se řízení práva k ní. V každé žalobě musí být uvedeny obecné náležitosti: kterému soudu je určena, kdo návrh činí, které věci se týká a co navrhovatel sleduje, datum a podpis. Kromě těchto obecných náležitostí musí žaloba obsahovat označení účastníků řízení (žalobce, žalovaný), označení zástupců, vylíčení rozhodujících skutečností, označení důkazů, jichž se dovolává a žalobní petit (to, čeho se žalovaný dovolává, tedy jak chceme, aby soud rozhodl). Žalobu (návrh) může podat vlastník nemovitosti (žalobce). Skutečnost, že tam žalovaná nežila lze prokázat svědeckou výpovědí sousedů, jejich rodinných příslušníků a dále skutečností, že x let již žije v domově důchodců. Obecně platí, že soudní řízení jsou velmi zdlouhavá, ve Vašem případě bude muset soud prvně ustanovit žalované jako nesvéprávné opatrovníka, který ji bude zastupovat a pak proběhne samotné řízení. Návrh na zrušení věcného břemene můžete najít zde: ODKAZ
 
Jestliže bude muset soud prvně ustanovit paní opatrovníka, tento mi pak může podepsat smlouvu o zrušení břemene a nemusím paní kvůli tomu žalovat. Můžete mi prosím ještě sdělit, jaký je průběh zřízení opatrovníka a kdo o to může požádat? Děkuji
 
Soud ustanoví opatrovníka jen pro dané soudní řízení fyzické osobě, která jako účastník nemůže před soudem samostatně jednat. Většinou je takto ustanoveným opatrovníkem advokát. Samozřejmě v rámci soudního řízení se můžete s takto ustanoveným opatrovníkem dohodnout a tím se výrazně soudní řízení zjednoduší. Ustanovený opatrovník vždy musí jednat v zájmu osoby, kterou zastupuje.

Soud dále může na návrh i bez návrhu ustanovit opatrovníka fyzické osobě v případě je-li to potřeba k ochraně jeho zájmů, nebo vyžaduje-li to veřejný zájem. Dále soud jmenuje opatrovníka tomu, koho ve svéprávnosti omezil či tomu, jehož zdravotní stav mu působí obtíže při správě jmění nebo hájení práv. Návrh na ustanovení opatrovníka bez omezení svéprávnosti si může podat jen samotná osoba, která žádá o ustanovení opatrovníka pro sebe. Omezení svéprávnosti považuje NOZ za krajní řešení a stanoví, že omezit svéprávnost člověka lze jen tehdy, hrozila-li by mu jiná závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření.

S ohledem na výše uvedené je pro Vás jednoduší podat návrh na zrušení věcného břemene, než iniciovat řízení o omezení svéprávnosti u paní a následně řešit s ustanoveným opatrovníkem možnost zrušení věcného břemene opatrovance. Kdy je otázkou, zda by k takové dohodě o zrušení věcného břemene nebylo opět nutné přivolení soudu, protože to zjevně není v zájmu paní, byť paní již těžko vzhledem k svému zdravotnímu stavu své právo doživotního bydlení vykoná.
 
Dobře, myslím, že jsem dostal vyčerpávající odpověď. Moc Vám děkuji za Vaše rady a přeji hezký víkend.