Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsem zoufalá z celé situace moc prosím o radu, jestli je vše co napíšu v pořádku. Barunka, nyní 5 let, můj syn "vyženil". Miluju ji stejně jako ostatní vnoučata. V červenci 2021 se svěřila přede mnou a přítelem. Řekla věci, které ukazovaly na zneužívání ze strany jejího otce. Byla ve střídavé péči od léta 2019. Svěřovala se přede mnou a poté i její maminkou.

Od doby co začala jezdit k otci se vracela domů ve špatném stavu, začala se počůrávat, bála se tmy, chytaly ji ataky paniky a strachu o maminku atd. Její otec, zastupitel města, pracuje s dětmi, dříve pracoval na OSPOD. Podalo se na něj trestní oznámení, policie prověřovala vše 14 měsíců a nyní v listopadu 2022 odložila! Poté co Barunka vše řekla, její maminka udělala a přiznala chybu, v době kdy ji měla předávat otci, mu ji ze strachu o ní nevydávala 7 měsíců. Proběhl soud a protože na krimi nebylo nic dořešeno, uznávají presumpci neviny a Barunku soud svěřil do výhradní péče otci!!! Ten si diktuje podmínky a snacha se právní cestou neúspěšně dožaduje střídavé péče. Již 8 měsíců jezdí 350 km každý týden za Barunkou na 2 hodiny! Soud ve všem vyšel vstříc otci v místě jeho bydliště. A nyní prosím Vás. Na Barunku vypracoval soudní znalec z Prahy posudek, který měla kriminálka a nyní ho má OSPOD (kde otec pracoval), kdy pouze k soudu napsali, že jsme Barunku naváděli, což není pravda! Snacha chtěla nahlédnout do tohoto znaleckého posudku a ani kriminálka ani OSPOD ji to neumožnili! Řekli, že na to nemá právo. Chtěla bych vědět, jestli to je to pravda, že nemá nárok to číst? ! ? A jestli stačí napsat takové vyjádření k soudu z OSPODU a nepřiložit posudek k soudu, kde se řešila opět střídavá péče a opět byla zamítnuta! Pořád na Barunku musím myslet a neustále se nemohu zbavit všeho, co mě řekla. Jsem zoufalá, když vidím snachu, co prožívá. Milující maminka, která vychovávala dvě holčičky a nic zlého neudělala je potrestána.   Moc Vám děkuji za odpověď ve věci nahlédnutí do znaleckého posudku. Děkuji s pozdravem Slávka.

 

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do několika částí:
1. Nahlížení do trestního spisu
Podle § 65 trestního řádu mají právo nahlížet do trestního spisu, činit si z něj výpisky a poznámky a pořizovat si na své náklady kopie obviněný, poškozený a zúčastněná osoba, jejich obhájci a zmocněnci. Totéž právo má zákonný zástupce nebo opatrovník obviněného, poškozeného nebo zúčastněné osoby, jestliže tyto osoby nejsou plně svéprávné nebo je-li jejich svéprávnost omezena.
V přípravném řízení (než se věc dostane k soudu) může státní zástupce nebo policejní orgán právo nahlédnout do spisu ze závažných důvodů odepřít. Závažnost důvodů, ze kterých tato práva odepřel policejní orgán, je na žádost osoby, jíž se odepření týká, státní zástupce povinen urychleně přezkoumat. Pokud tedy matce policejní orgán neumožnil do spisu nahlédnout, doporučuji, aby se obrátila na státního zástupce se žádostí o přezkoumání důvodnosti takového odmítnutí.
2. Nahlížení do opatrovnického spisu (OSPOD)
Podle § 55 odst. 6 zákona o sociálně právní ochraně dětí může do spisové dokumentace vedené o dítěti nahlížet, činit si z ní výpisy a pořizovat za úhradu kopie rodič dítěte, kterému náleží rodičovská odpovědnost nebo jiná osoba odpovědná za výchovu dítěte nebo jejich zástupce na základě písemně udělené plné moci. Kromě spisové dokumentace vede obecní úřad obce s rozšířenou působností i další písemnosti tvořící podklad pro zpracování spisové dokumentace. Tyto písemnosti se nevydávají žádnému orgánu, fyzické nebo právnické osobě. Lze je předložit jen soudu a státnímu zastupitelství v případě, že se údaje v nich obsažené týkají trestního stíhání. Pokud tedy matce odepřel nahlédnutí do spisu i OSPOD, doporučuji podat písemnou žádost o nahlédnutí do spisu, o které obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhodne do 15 dnů. Jestliže žádost zamítne, bude možné následně podat odvolání k nadřízenému orgánu, což bude v rozhodnutí uvedeno.
3. Nahlížení do soudního spisu
Pokud byl znalecký posudek součástí soudního spisu v řízení, ve kterém soud nakonec svěřil Barunku do péče otce, je možné požádat také o nahlédnutí do soudního spisu. V takovém případě doporučuji telefonicky kontaktovat informační centrum okresního soudu v místě bydliště Barunky, který řízení vedl, a objednat si příslušný spis k nahlédnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.