Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Když se podá trestní oznámení, tak jaká jsou práva toho, kdo trestní oznámení podal? Je možné tato práva konkretizovat? Například právo na účinné šetření v rámci prověřování apod. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Osoba, která podala trestní oznámení, má právo na to, aby byla vyrozuměna o výsledku šetření. Toto právo je třeba uplatnit, tedy nevzniká automaticky, ale musí být oznamovatelem požádáno o toto vyrozumění.
Ústavní soud dovodil dále právo na účinné vyšetřování, kdy takové vyšetřování má být důkladně a všechny skutečnosti mají být dostatečně ověřovány (viz nález Ústavního soudu ze dne 15.12.2015, sp. zn. II. ÚS 3626/13.
Pokud je oznamovatel současně poškozeným, má následující práva:
Právo na opis o zahájení trestního stíhání
Pokud o to poškozený výslovně požádá a je známa jeho adresa, bude mu doručen opis o zahájení trestního stíhání.
Právo na poučení
Orgány činné v  trestním řízení jsou povinny poškozeného o jeho právech poučit a umožnit mu plnou možnost k  jejich uplatnění.
Právo nahlížet do spisu
Poškozený má právo nahlížet do spisu, činit si z  něj výpisky a poznámky, pořizovat si na své náklady kopie spisu a jeho částí. Toto právo může v  přípravném řízení ze závažných důvodů odepřít státní zástupce nebo policejní orgán.
Doručování písemností
Písemnosti určené poškozenému se doručují na adresu, kterou uvedl; tato adresa nemusí být shodná s  adresou trvalého bydliště. V  případě, že má poškozený zmocněnce, doručují se písemnosti pouze zmocněnci (to neplatí v  případě zasílání výzvy, aby osobně něco vykonal).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.