Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám 41 letého synovce, který má 8 letého syna Erička. Když byly Eričkovi 3 roky, zemřela mu maminka. Synovec se o syna staral velmi pěkně a vše bylo v pohodě, než po 2 letech přivedl "macechu". Ona sama má stejně starou holčičku jako je Eriček, ovšem nemá ráda ani Eričk ani svou dceru. Je sprostá, agresivní a všechnu svou hloupost a nedokonalost si vybíjí na dětech.

Samozřejmě, že vše koná, když není doma tatínek. Já sama se s Eričkem stýkám velmi často. Bydlí ode mně 40 km a přesto jezdím za ním 1x týdně, 1 měsíčně si ho beru na víkend a každé prázdniny jezdíme spolu na dovolenou. Je na mě zvyklý od malička a máme se moc rádi. Také má ke mně důvěru a všechny strasti mi vždy svěří.   Vždy se mu snažím zdůraznit, že vše musí tatínkovi říct, protože on je tady pro něj má ho nadevše rád a pokud mu někdo ubližuje, měl by to vědět. Nevím proč, ale říct mu nic nechce a mně říká, že ani já mu to nemám říkat, což já samozřejmě akceptuji, ztratila bych tak jeho důvěru. Ovšem, co mi včera (09.01.2023) vyrazilo dech, když jsem pro něj přijela, bylo to, že mi řekl, že už se těší, až bude moct odejít z domova a bude mít klid. Vím, že u nich doma byly nějaké hádky a že už se "macecha" na 4 dny odstěhovala, ale opět se vrátila a děti jsou i nadále nešťastné. Dokonce mi Erik řekl, že Jiřinka řekla mámě, že já jsem lepší jak ona. Jsem z celé situace nešťastná, a vůbec nevím, co mám dělat. Tátovi to říct nemohu a dětem bych chtěla pomoci. Přece nemůžu jen tak nečinně přihlížet, jak se Erik trápí. Poradíte mi, prosím? Děkuji. Růžena.

 

ODPOVĚĎ:
Obrátila jste se se svým dotazem sice na bezplatnou právní poradnu, ale odpověď na Váš dotazy nebude právního charakteru. Jsou v zásadě dva způsoby, jak situaci v rodině Vašeho synovce a jeho syna vyřešit - vyřešit ji "uvnitř rodiny" nebo "oficiální cestou" (tzn. za pomoci úřadů a institucí). Klíčem k řešení situace uvnitř rodiny je právě Váš synovec, oficiální cestou by mohla pomoci například škola nebo orgán sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). Oba způsoby řešení ale předpokládají, že se dotyční (Váš synovec nebo příslušné instituce) dozví, co se v rodině děje - to znamená, že Vy nebo Eriček budete muset začít mluvit a úvahy o tom, že "to tátovi říct nemůžete" budou muset jít stranou. Pokud budou všichni zúčastnění mlčet, situace v rodině se nezmění - děti budou dál nešťastné a Vy se na to budete muset dívat.
I když ve svém dotazu nepopisujete konkrétní situace, které se v rodině Vašeho synovce dějí, přijde mi vhodnější řešit situaci uvnitř rodiny - tedy rozhovorem s Vaším synovcem. Pokuste se Erika znovu přesvědčit, aby se tátovi svěřil s tím, co ho trápí. Pokud se Erik necítí na osobní rozhovor, ale nedělá mu problémy psaní, zkuste mu navrhnout, aby napsal tátovi dopis, který mu pak třeba Vy (nebo oba společně předáte). Můžete mu také nabídnout, že si s tátou promluvíte oba společně, aby měl Erik při rozhovoru ve Vás oporu a spojence. Pokud se Vám povede rozhovor zrealizovat, nezpochybňujte synovcův výběr partnerky, neútočte na ni, ale mluvte o tom, že Vás k rozhovoru vede obava o Erika, jeho psychické zdraví a pohodu.
Oficiální cestou se můžete pokusit situaci vyřešit s pomocí školy nebo OSPOD. Pokud se Erik necítí na rozhovor s tátou, mohl by se zkusit svěřit někomu ve škole. Jestliže si na osobní rozhovor s učitelem netroufá, mnohé školy disponují něčím jako je schránka důvěry, kam by mohl Erik napsat, co ho doma trápí - situaci by pak s Erikem řešil odborník - nejspíše školní psycholog nebo výchovný poradce. Pokud byste chtěla do řešení zapojit OSPOD, můžete příslušnému OSPODu podat podnět osobně či anonymně. Kontaktování OSPODu bez toho, aniž byste o tom, co se v rodině děje, informovala Vašeho synovce, by ale mohlo Váš vztah se synovcem poškodit. Přeji Vám (i Erikovi), abyste v sobě našla/i dost síly a odvahy o situaci mluvit - myslete na to, že to děláte pro Erika, aby mohl prožít své dětství jako šťastné a spokojené dítě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.