Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

16.12.2022 jsem se dostavil k podání vysvětlení na Praze 3 a využil jsem práva nevypovídat. Po dotazu zda mohu obdržet kopii mi bylo odpovězeno, že nemám právo dostat kopii, že si mohu pouze zaslat písemnou žádost, ale vyslýchající mi pak řekl, že ať s tím také nepočítám, že žádost zamítnou.   Nyní jsem se dočetl, že jsem na vyžádání měl dostat kopii, kterou jsem podepsal.

Můj dotaz je tedy, zda při podání vysvětlení, kde nejsem já obviněný mám právo dostat kopii a pokud ano, ale bylo mi řečeno, že ne je možné nějak zpětně získat tento dokument nebo alespoň nějak řešit, že jsem dokument nedostal? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
S účinností od 1. července 2021 došlo k novelizaci trestního řádu, který upravuje tuto problematiku. Nově se do předmětného ustanovení vložila věta: „Je-li úřední záznam podepsán osobou podávající vysvětlení, bude jí na žádost poskytnuta jeho kopie. “
Pokud jste tedy podepisoval úřední záznam o podání vysvětlení, máte právo požadovat vydání jeho kopie. V případě, že Vám bylo ústně odmítnuto vydání kopie, doporučuji se s touto žádostí obrátit písemně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.