Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se zeptat, zda je možné nějak zpětně podat žalobu na osobu co mě psychicky hlavně psychicky i fyzicky týrala? Ještě, když jsem bydlel s mamkou, sestrou, babičkou na 1/2 domu v té druhé bydlel strýc se svojí ženou a dcerou a dělalo mu velkou radost mě týrat klečením na zádech, to abych jeho zvedal pomocí kliků.

Kvůli tomu se neustále léčím na psychiatrii a posléze, pár dní na to po týrání, jsem měl operaci mozku. O 2 roky nebo 3, jak jsem byl propuštěn z nemocnice, tak to začalo nanovo nadával mi, že nic nedělám že nepracuji, což jsem jako invalidní důchodce po operaci mozku s epilepsií těžko mohl. Mamka se z toho zhroutila i po tom co mi vyhrožoval, že pokud nebudu dělat, vyhodí mě z domu. Zesměšňoval mě přede všemi. Jediní lidé, kdo se mě zastaly, byla mamka a sestra, ale to u jednání na policii bylo na nic, když strýc může všechno. Jezdit ve služebním autě z eonu přes koleje i závory, když jsou dole a blikají světla - police, ho zastavila a jen varování dál se bavili kam jdou na pivo, do dneška jsem z něj v depresích, když ho v brigádě vidím, složím se a dostanu záchvat epilepsie. Nebo něco vymyslet, zda by šlo, aby měl nějaký odstup na určitý počet metrů. Já se v trestním právu nevyznám a známá se učí na občanské a rozvodové práva. Případně bych poslal dodatečné informace o mě i o strýci, kdyby s tím šlo něco vymyslet, protože se mě snaží neustále nějak kontaktovat a dohání mě tomu více a více na psychiatrii. Poslední týrání bylo asi rok staré po mé nemoci co na mě vletěl, domlátil mě za to, že jsem při práci spadl a měl jsem záchvat epilepsie, skoro rok mi trvalo než jsem dokázal s někým ústně mluvit s kamarády u fotbalu. S hledáním vztahů je to horší, on mi zlomil psychiku a neustále se mi posmívá, že jsem jako dítě a proto se tak ke mě bude chovat. Děkuji moc za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Trestní zákoník zná trestný čin nebezpečné vyhrožování:
Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.
Lze z tohoto důvodu podat proti této osobě trestní oznámení, a to na kterékoliv pobočce policie ČR nebo na okresním státním zastupitelství. V trestním oznámení lze uvést všechny skutečnosti, i ty, co se staly již dříve.
Také lze podat žalobu k civilnímu soudu a domáhat se, aby se zdržel tohoto jednání (kontaktování, slovní/fyzické napadání apod.) a současně lze požadovat, aby Vám nahradil vzniklou nemajetkovou újmu (na zdraví, pověsti ...) v penězích. Zde doporučuji kontaktovat některého advokáta, aby pro Vás žalobu připravil a případně Vás v řízení zastupoval, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.