Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stala jsem se obětí podvodného inzerátu na SBAZARU (Bazar na Seznam.cz), inzerát vypadal solidně, nebylo poznat, že jde o podvod. Šlo o přenosnou herní konzoli NINTENDO za 3.600 Kč. Pán mi poslal číslo účtu, jako standardně u podobných inzerátů, zaslal mi i ofocené doklady (občanka a řidičský průkaz - posléze se ukázalo, že jsou kradené).

Peníze jsem převedla převodem na IB na jeho účet u mBank, bohužel od chvíle, kdy přijal peníze, přestal úplně komunikovat, a samozřejmě nic neposlal. Oznámila jsem to na Policii ČR a u mé banky požádala o žádost o vrácení částky zpět na můj účet, s čímž ale údajně musí souhlasit (což je mi jasné, že nebude). Prosím o radu, jak postupovat, abych peníze od tohoto podvodníka získala zpět. V bance mi ještě řekli, zda nechci zkusit požádání o identifikaci majitele účtu (podvodníka), a podání trestního oznámení již proti konkrétní osobě. Zatím totiž mám u policie jen Podání vysvětlení k podvodnému inzerátu. Identifikace stojí 309 Kč (přes banku). Prosím o právní radu, jak v této situaci postupovat nejefektivněji pro získání svých peněz zpět, přece jen 3.600 Kč není málo. Bohužel SBAZAR nepomáhá s vymáháním, pouze upozorní další uživatele na podvodníka, již daného uživatele zablokoval. Ale víc pro mě prý udělat nemohou. Kdyby bylo potřeba ještě něco doplnit, dejte vědět. Mám také zachovanou veškerou e-mailovou korespondenci s daným člověkem, má falešný e-mail a falešné doklady. Předem děkuji. Darina.

 

ODPOVĚĎ:
Identifikace přes banku je vhodným krokem. Můžete podat trestní oznámení proti konkrétní osobě, ale také vůči ní učinit i jiné právní kroky – domáhat se vrácení peněz soudní cestou, což se Vám bez identifikace nepodaří. Veškerou komunikaci zálohujte, budete ji pak moci použít.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.