Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Družstvo založeno 2012, mělo 32 členů, developer se stal prvním předsedou. 2013 prohlásil, že by docházelo ke střetu zájmů a představil nám nového předsedu. Za rok 2013 nebyla provedena a předložena závěrka, nestalo se tak ani 2014. Účetnictví vedla firma (neví se jaká) a údajně předala nekompletní dokumentaci.

Audit při změně účetní nebyl proveden a stávající účetní převzala družstvo v roce 2015. Na schůzi cca. 2018 bylo družstevníkům oznámeno, že v letech 2013- 2014 vznikla ztráta 900.000 Kč. Nikdy dříve to představenstvo neoznámilo. Až do dnešního dne nebyla předložena k odsouhlasení žádná závěrka.
Představenstvo chce, aby družstevníci dodatečně odsouhlasili závěrky - přičemž za rok 2013 a 2014 údajně není dokumentace a zároveň chce odsouhlasení navýšení poplatků za účelem pokrytí ztráty a to i navýšení anuity.
Družstevníků je k dnešnímu dni 12. Stávající předseda chce ukončit svou činnost a odkoupit dům, stejně tak místopředseda.

Otázky:
Co můžeme udělat, abychom časem nepřišli o domy?
Lze podat trestní oznámení na představenstvo za vznik ztráty 900.000 Kč v letech 2013-2014?
Lze podat trestní oznámení za špatné hospodaření představenstva, které za dobu svého působení dovolilo, aby dluh neplatičů za necelé tři roky dosáhl částky 850.000 Kč o čemž družstevníci neměli ani potuchu - přičemž místopředsedkyně a členka družstva byli neplatiči největší?
Lze nějakým způsobem donutit představenstvo, aby se snažilo sehnat doklady za rok 2013 a 2014 - dosud to neučinilo?
Pomohly by k objasnění a dohledání ztrát bankovní výpisy, která banka musí uchovávat 10 let a tudíž by ještě dohledání bylo možné?
Co můžeme vůbec udělat, aby viníci byli potrestáni a nakonec to nepostihlo nás, zbývající družstevníky a aby ztrátu neplatila třeba pouze 5 členů, pokud ostatní dúm odkoupí? Děkuji, Bohuslav

 

ODPOVĚĎ:
Odsouhlasovat závěrku bez řádných podkladů není zcela žádoucí, představenstvo by mělo doložit, jak došlo k těmto číselným výsledkům. Pokud není k dispozici veškerá dokumentace, lze získat informace i z dílčích dokumentů, třeba z Vámi zmiňovaných bankovních výpisů. Současně může být představenstvo odpovědné za to, že nejednalo s péčí řádného hospodáře, jak předvídá zákon. Od řádného hospodáře se očekává, že bude činit právní jednání týkající se družstva odpovědně a svědomitě a stejným způsobem bude rovněž pečovat o majetek družstva, jako by šlo o jeho vlastní majetek. Jestliže takto nejedná, lze po něm požadovat náhradu vzniklé škody. Trestní oznámení určitě podat můžete, policie tak prošetří, zda nebyl spáchán některý trestný čin.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.