Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím jaky postih muže hrozit za vystavení falešné faktury? Dotyčný vystavil několik faktur a následně mu je proplatili. S poškozeným se však dohodli na vrácení peněz, které na tyto faktury dotyčný vybral. Lze v tomto případě stáhnout poškozenym trestní oznámení nebo je o trestný čn podvodu, který musí Policie prošetřit a následně předat státnímu zástupci a soudu, aby vyměřili trestní sazbu pachateli? Děkuji, Veronika

 

ODPOVĚĎ:
Je zde několik možností postupu.
Předně souhlas s trestním stíháním poškozeného je třeba pouze v případě, že poškozená osoba je ve vztahu k pachateli osobou, vůči níž by měl poškozený jako svědek právo odepřít výpověď (typicky příbuzní). Pokud tady tento vztah není, není třeba souhlasu poškozeného a policie je povinna tento trestný čin prošetřit jakmile se o něm dozví. Výsledkem šetření může být také podání obžaloby a řešení celé záležitosti před soudem, trestní řáde ovšem umožňuje i alternativní způsoby ukončení trestního řízení, tzv. odklony, kdy trestní řízení probíhá alternativně ve vztahu k standardnímu projednání věci v hlavním líčení, mezi které patří zejména podmíněné zastavení trestního stíhání, narovnání, trestní příkaz, dále podmíněné odložení podání návrhu na potrestání. Např. v případě narovnání se jedná o institut, který upravuje zastavení trestního stíhání obviněného, jestliže byla mezi ním a poškozeným uzavřena dohoda o náhradě způsobené škody. Nemusí tak proběhnout standardní trestní řízení.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.