Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mamka je po autonehodě v invalidním důchodu, tudíž je doma. Otec pracuje ve velké firmě, ale problém je s jedním jeho kolegou z práce. Táta je dost žárlivý, nikdy neměl důvod si myslet, že by ho mamka prováděla. Když chodila do práce nebylo to takové, ale tím jak je doma, jeho žárlivost nezná mezí. To ještě přikrmuje ten kolega, který neví nic o tom, co se u našich děje, pouze to bere jako srandu.

Jenže táta při každé příležitosti mamku psychicky týrá, kde je přes den a s kým. Je možnost podat trestní oznámení na onoho kolegu, aby toho nechal a dal našim pokoj?
Možná to nebude mít žádný smysl, ale třeba i táta by si díky tomu uvědomil, jaký ten kolega je a že všechny řeči jsou jen vymyšlené kecy. Díky, Jarmila

 

ODPOVĚĎ:
Problém je, že onen kolega žádnou trestnou činnost nepáchá, resp. důležitý je obsah jeho sdělení, kdy by za určitých okolností mohl páchat trestný čin pomluvy. Otázkou spíše je, zda nepáchá trestnou činnost Váš otec, neboť pokud matku opakovaně psychicky týrá, dopouští se trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí.

Doporučuji Vám navštívit některou z neziskových organizací, které se zabývají domácím násilím, kde získáte bezplatně všechny relevantní informace. Jejich seznam najdete nejlépe na internetu dle lokality, ve které bydlíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.