Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 8.12.2021 mě v obchodě zastavil policista, protože jsem neměla respirátor. Odmítla jsem zaplatit pokutu, ať předá věc do správního řízení. Chtěla jsem mít možnost se obhájit. Přišel mi dopis z KHS, příkaz, že proběhlo řízení a z důvodu porušení mimořádného opatření, kterého jsem se dopustila z nedbalosti mi vyměřili za přestupek 1.000 Kč. Zbývají mi 4 dny na odvolání.

Můj dotaz je:
- byla jsem zmatená, policistovi jsem řekla, že je to protiústavní. Nic víc. Chci ale poukázat na zdravotní důvody - využít svého zákonného práva - splnění povinností by ohrozilo moje zdraví. A také, že je to pro mě velmi ponižující.
- nepravdivý údaj: že v čase 13:15 policie zjistila, že se nacházím v obchodě. To jsem byla v práci.
- porušení povinnosti nebylo z nedbalosti
- má cenu se odvolat, abych si ve správním řízení obhájila své jednání a nemusela platit pokutu? Respirátor jsem neměla v době, kdy bylo vyhlášeno mimořádné opatření. nevím, jestli mám vůbec šanci.
- můžu ve správním řízení dostat ještě větší pokutu?
- budu muset zaplatit nějaké náklady za správní řízení?
Budu vděčná za vaši radu. Nesehnala jsem kontakt na advokáta v okrese, na kterého bych se mohla obrátit. Zbývá mi pár dní k odvolání. S pozdravem a přáním pěkného dne Jolana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud chcete v odvolání tvrdit, že jste respirátor neměla kvůli zdravotním problémům, budete muset toto doložit i potvrzením od lékaře. Samotné tvrzení, že Vám Váš zdravotní stav neumožňuje nosit respirátor, nestačí, je potřeba toto tvrzení podložit důkazem. Skutečnost, že je to pro Vás ponižující, nelze považovat za důvod pro porušení právním řádem stanovené povinnosti. Nesprávné údaje o čase, kdy došlo k přestupku, rozporovat můžete, opět ovšem třeba podložit nějakým důkazem.
O nedbalost se jedná v následujících případech:
Přestupek je spáchán z nedbalosti, jestliže pachatel
a)   věděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ale bez přiměřených důvodů spoléhal na to, že tento zájem neporuší nebo neohrozí, nebo
b)   nevěděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ač to vzhledem k okolnostem a svým osobním poměrům vědět měl a mohl.
Pokud nebylo spácháno z nedbalosti, bylo spácháno úmyslné.
Ve správním řízení může být uložena vyšší pokuta. Pokud byste byla shledána odpovědnou za přestupek, budete muset hradit i náklady řízení.
Advokáta můžete kontaktovat na adrese: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.