Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsem dostal do "Datové schránky" záznam o využívání údajů registru obyvatel. Z uvedeného plyne, že do registru několikráte vstoupil soudní exekutor, ale dny a časy na mne působí poněkud divně. Například:

A479 49720821 07.04.2018 (so) 04:36:30 067EX29177/16
-"- -"- -"- 04:42:04 -"-
-"- -"- 05.10.2018 (pá) 04:44:59 -"-
-"- -"- -"- 04:51:25 -"-
-"- -"- 05.12.2018 (st) 09:01:25 -"-
-"- -"- -"- 09:01:54 -"-
-"- -"- 17.12.2018 (po) 15:26:48 -"-
-"- -"- -"- 21:18:57 -"-
Naprosto mi není jasný důvod vstupu. Dny a časy lze pochopit jako "bouřlivou pracovní činnost". Nepůsobí to na mne zrovna důvěryhodně, ale v dnešních dobách je vše možné. Nejsem si vědom, že bych komukoli dlužil. Nikdo se se mnou jakoukoli formou komunikace nespojil, aby uplatnil své případné požadavky. Centrální evidence exekucí - celkový počet záznamů - 0. Portál občana - bez záznamu. Datová schránka, která má sloužit ke komunikaci hlavně pro orgány státní správy - bez záznamu. Co mám ještě učinit, abych zajistil svoji právní ochranu a zjistil důvod počínání soudního exekutora? Předem děkuji za radu. S pozdravem Svatopluk.

 

ODPOVĚĎ:
Jsem toho názoru, že pro zajištění svého klidného spánku jste již učinil dost.
Nejste-li si vědom žádných svých dluhů, je-li Váš exekuční rejstřík čistý, přebíráte-li si včas poštu a pokud jste například v poslední době nezměnil adresu svého trvalého pobytu (kterážto skutečnost může někdy ovlivnit doručování), není skutečně žádný důvod se exekuce obávat.
Vámi zaznamenaná činnost exekutora se ostatně vůbec nemusela týkat Vaší osoby (resp. nikoli primárně). Exekutor mohl pouze v rámci prověřování informací nahlédnout v registru obyvatel rovněž do Vašich záznamů.
Dle § 3/3 písm. q) zákona o evidenci obyvatel platí, že v informačním systému se o občanech (mimo jiné) vedou záznamy o poskytnutí údajů.
V informačním systému se při zpracování údajů vedou rovněž záznamy o přístupech do informačního systému, které obsahují:
a/ kód agendy, uživatelské jméno oprávněné osoby vykonávající agendu a označení subjektu, pro jehož účel se údaje poskytují,
b/ den, měsíc, rok a čas zpracování,
c/ agendový identifikátor fyzické osoby pro agendu evidence obyvatel, obyvatele, jehož údaje jsou poskytovány, nebo jiný údaj, který je pro vyhledání tohoto obyvatele rozhodující, přičemž vyhledání příslušného obyvatele se uskuteční prostřednictvím dalších obyvatel, pro něž je rozhodující údaj společný,
d/ důvod a konkrétní účel přístupu do informačního systému  (jak to vyplývá z § 3/8 zákona o evidenci obyvatel).
Důležitý je v této souvislosti rovněž § 8/3 a 12 zákona o evidenci obyvatel, dle nichž platí, že:
„Obyvateli staršímu 15 let na základě žádosti poskytuje ministerstvo /myšleno Ministerstvo vnitra/, krajský úřad, obecní úřad obce s rozšířenou působností a ohlašovna písemně údaje vedené v informačním systému k jeho osobě a k osobě blízké s výjimkou údajů uvedených v § 3 odst. 3 písm. q), nelze-li záznam o poskytnutí údajů podle tohoto zákona zpřístupnit, a v § 3 odst. 3 písm. p), které poskytuje pouze ministerstvo obyvateli staršímu 18 let do vlastních rukou …
O poskytnutí údajů podle odstavců 1, 3 až 6 a odstavců 8 až 10 se provede v informačním systému záznam o datu a hodině výdeje a komu byly údaje poskytnuty podle odstavce 1. Záznam o poskytnutí údajů podle věty první lze na žádost obyvatele poskytnout za období 2 let zpětně od data podání žádosti obyvatele. “
V této souvislosti se proto můžete obrátit na obecní úřad či obecní úřad obce s rozšířenou působností (městský úřad) s žádostí o sdělení údajů o tom exekutorovi, který do Vašich údajů nahlížel. Toto Vaše oprávnění podléhá nicméně určitým omezením, není proto jisté, zda budete se svou žádostí úspěšný.
Podaří-li se Vám zjistit totožnost dotyčného exekutora, můžete ho kontaktovat s dotazem, z jakého důvodu, resp. za jakým účelem do Vašich záznamů nahlížel.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 133/2000 Sb. , o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.