Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jmenuji se Petr Novák. Před rokem (2018) jsem se vrátil z Holandska, protože mi selhávali ledviny. Po přihlášení do evidence ÚP jsem se začal léčit na dialýze a připravovat se na transplantaci. OD 23.11.2018 jsem na neschopence při ÚP, ta má platnost 12 měsíců. Po naléhání obvodního lékaře jsem 12.2.2019 požádal o invalidní důchod, kdy mi poradkyně OSSZ nesdělila ani hrubě, jaký důchod mohu očekávat nebo jak se výpočet provádí pro OSVČ s paušálem, což jsem byl 10 let (tedy 20% příjmů děleno 24 rovná se průměrný měsíční příjem).

19.2.2019 mi byla přiznána podpora v nezaměstnanosti 16.682 Kč. K 28.2.2019 mi ÚP pozastavil výplatu podpory, protože jsem byl v řízení o invalidní důchod. 18.6. jsem podstoupil transplantaci.   17.7. bylo vydáno oznámení o prozatimní výši důchodu 7.018 Kč měsíčně. Prozatimní, protože teoreticky bylo možné, že dostanu část ze zahraničí, kde jsem dřív pracoval. To bylo ale nakonec zamítnuto. Okamžitě jsem toto rozhodnutí napadl, kvůli průběhu té žádosti o důchod a kvůli mizivé výši důchodu, hlavně pro zvýšené životní náklady způsobené ježděním po doktorech a doplatkům za hromady léků. Z MPSV mi přišel dopis, že dokud nebylo ve věci rozhodnuto, mohu požádat o zpětvzetí žádosti. 15.8. jsem podal žádost o zpětvzetí žádosti. 16.10. bylo ČSSZ vydáno usnesení, že se řízení o důchod zastavuje. 16.10.2019 bylo též vydáno rozhodnutí, že jsem povinen do 8 dnů vrátit všechny vyplacené zálohy na důchod od 28.2.-15.11.2019.   A teď začíná ten problém. Rozhodnutí jsem doložil na pobočku úřadu práce, spolu s potvrzením o platnosti neschopenky. Ta končí 23.11.2019 a poté začíná 5-ti měsíční období snižování podpory. Pracovnice úřadu práce mi sdělila, že podle lékařského posudku o invaliditě jsem pořád invalidní důchodce. Nemůžu být tedy v evidenci ÚP a 13.11.2019 mě zpětně k 28.2.2019 ukončila evidenci. Tím pádem jsem efektivně od 1.3.2019 úplně bez příjmu a navíc nepojištěný, zatímco mám platnou neschopenku ÚP. Já osobně jsem přesvědčen, že jde o protiprávní rozhodnutí, protože nejsem zaměstnaný, nejsem důchodce, nemám příjem, jsem dlouhodobě v péči doktorů s platnou neschopenkou. Navíc už mi 19.2.přiznali podporu. A lékařský posudek přece není rozhodnutí o důchodu, ale předchází samotnému řízení o důchod. Osobně to vnímám jako diskriminaci. Je na místě trestní oznámení a na koho a za co? Nebo jak věc posunout ochránci práv. Mám posledních 13.000 Kč a advokáta platit nemůžu.

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vás úřad práce vyřadil zpětně z evidence uchazečů o zaměstnání, předpokládám, že Vám byla přiznána invalidita třetího stupně. Podle § 25 odst. 2 písm. c) zákona o zaměstnanosti se uchazečem o zaměstnání nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je invalidní ve třetím stupni, s výjimkou fyzické osoby, která je invalidní ve třetím stupni a je schopna výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Stejně tak je invalidita třetího stupně důvodem pro ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání, pokud invalidita vznikla (byla přiznána) až během evidence na úřadě práce. Zákon o zaměstnanosti hovoří o invaliditě, nikoliv o přiznání invalidního důchodu. K ukončení evidence nebo nepřijetí osoby do evidence uchazečů o zaměstnání tedy stačí přiznání invalidity třetího stupně – bez ohledu na to, zda Vám byl přiznán a vyplácen invalidní důchod či nikoliv. To, že řízení o přiznání důchodu bylo (na Vaši žádost) zastaveno, nemá na postup úřadu práce žádný vliv. Podání trestného oznámení by bylo bezpředmětné, neboť úřad práce postupoval v souladu se zákonem o zaměstnanosti a ke spáchání žádného trestného činu nedošlo. Na veřejného ochránce práv se sice obrátit můžete, ale předpokládám, že rozhodnutí úřadu práce potvrdí. Abyste nezůstal zcela bez finančních prostředků, doporučuji znovu požádat o přiznání invalidního důchodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.