Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Měla bych dotaz ohledně podání udání na osobu, který podniká na černo bez živnostenského listu a živnostenského oprávnění. Jedna se o paní, která dělá gelové nehty, kosmetiku, a prodloužení řas. Dělá to doma po práci a bere si za to peníze. Jelikož já mám ve stejném městě nehtové studio, tak ke mě chodí zákaznice právě od paní, která to dělá jen doma s tím, že mají úplně zničené nehty.

Nechci to dělat ze závisti, ale jde mi o spravedlnost. Přemýšlela jsem, že na paní podám podnět k prošetření na živnostenský úřad, ale nechci aby se dozvěděla, že jsem ji nahlásila já. Navíc ani nevím, kam se s tím obrátit, jestli na hygienu nebo na finanční nebo živnostenský úřad a nevím jak by žádost o provedení kontroly měla vypadat, co vše by to měla obsahovat, aby se s tím vůbec zabývali a zda to poslat např. přes datovou schránku. Je potřeba poslat nějaké důkazy nebo jmenovat nějaké osoby s jejich souhlasem, aby to nesmetli ze stolu a věnovali se tomuto podnětu? Děkuji za radu.

 

ODPOVĚĎ:
Můžete pouze podat podnět k jednotlivým úřadům (živnostenský, hygiena, finanční), kdy úřady jsou povinny se podnětem zabývat, to ovšem neznamená, že musí provést kontrolu přímo na místě. V podstatě stačí popsat situaci, tj. že máte podezření, zda tato paní podniká bez příslušných oprávnění.
Je vhodné uvést co nejvíce informací, přičemž nemusíte jmenovat např. konkrétní osoby, od kterých víte, že paní podniká. Můžete poslat i poštou či osobně donést na jednotlivé úřady.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.