Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych položil dotaz ohledně dopravního práva - malé dopravní nehody. Dopravní nehoda se stala na hlavní komunikaci a došlo k ní mezi dodávkou a malým motocyklem. Motocykl jel po hlavní komunikaci a střetl se svým pravým řidítkem se zadním světlem dodávky, která bezprostředně před tím vycouvala do komunikace z vjezdu do nějaké firmy. Argument řidiče dodávky je, že v okamžiku nehody již stál (cca metr v komunikaci).

Argument můj - řidiče motocyklu je, že do komunikace neměl vjíždět, pokud tam jel motocykl a vjezdem na komunikaci motocykl bezprostředně ohrozil - tedy vIna, nebo spoluvina. Za sebe jsem vinu odmítl a nechal jít rozhodování do správního řízení. Předem děkuji za odpověď. Jirka.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně platí to, co uvádíte. Při vjíždění na hlavní komunikaci je každý řidič povinen si počínat tak, aby nikoho neohrozil. Skutečnost, že v okamžiku nehody stál již cca 1 metr na hlavní komunikaci, není podstatná, protože již při započetí manévru couvání měl zohlednit to, že Vy jedete po komunikaci a že Vás tudíž může ohrozit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.