Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, jak mohu řešit situaci, kdy jsem po autonehodě prodala kupujícímu vrak automobilu s tím, že jsem mu při podpisu kupní smlouvy předala společně s vrakem i velký technický průkaz a plnou moc k přepisu. Malý technický průkaz byl zabaven policií při autonehodě a je na úřadu města Chrudim. Registrační značky vozidla jsou uloženy v depozitu, též na úřadu v Chrudimi.


Vrak jsem prodala 31.3.2019 a asi 1.6.2019, a poté znovu 23.6.2019, jsem se byla informovat, zda je přepsaný na nového majitele. Není. Telefonní číslo již nemám a po zaslání dopisu nikdo nereagoval. Pána jsme se snažili vyhledat na uvedené adrese, kde sice má trvalé bydliště, ale nezdržuje se na něm a podle jeho souseda má i dluhy a nedá se s ním nijak spojit.
Na evidenci vozidel ČR mi bylo řečeno, že zahájí správní řízení, kdy já i on dostaneme pokutu a budou mu posílat dopisy. Pokud ale nebude nijak reagovat a nedostaví se na úřad, vrak na něho stejně nepřepíší. Je dost pravděpodobné, že vozidlo rozebral a díly namontoval do jiných vozidel, neboť údajně takto obchoduje s auty.
Pokud ale skutečně vozidlo rozebral, nemůže se s ním dostavit ne evidenční kontrolu, bez které na něho daný vrak stejně nepřepíší.
Prosím tedy o radu, jak mám dále postupovat a co můžu dělat? Jakou výši může mít daná pokuta a kolik se běžně uděluje? Je vůbec nějaká možnost, jak tuto situaci vyřešit? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Růžena

ODPOVĚĎ:
Pokuta je až do výše 50.000,- Kč, kdy hrozí jak kupujícímu tak i prodávajícímu. Toto je ovšem horní hranice, lze očekávat případnou pokutu u dolní hranice, v mnohem nižších částkách. Vaše situace je značně komplikovaná, protože úřad opravdu nemůže jen tak vozidlo přepsat na nového majitele. Nejvýhodnější by bylo, kdyby se Vám nějak podařilo kontaktovat kupujícího a přimět jej k přepisu. Můžete zkusit odstoupit od smlouvy, kdy byste si vzájemně vrátili plnění – peníze a vozidlo. Odstoupit lze písemným dopisem, je otázkou, zda toto má význam, jelikož pokud bylo vozidlo použito na náhradní díly, nebude moci jej vrátit. Další možností je se soudně domáhat toho, aby Vám poskytl součinnost k přepisu vozidla – buď Vám udělil plnou moc, nebo se dostavil na úřad k přepisu, popř. se domáhat určení, že je vlastníkem vozidla on (ideálně v této situaci, pokud máte písemnou kupní smlouvu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.