Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu zda jde napadnout závěť kterou otec sepsal u notáře ve prospěch prasynovce. Údajně mě všichni hledali. I já svého otce také hledala, ale marně. Založila jsem si i datové schránky od počátku co vznikly, abych byla lépe k nalezení, jelikož mi mamka zrušila trvalé bydlení. Od 16 ti jsem u ní nebydlela. Z otcem jsem se setkala bohužel chvilku před tím než zemřel. Řekl mi že si mám vzít od sestřenice klíče od jeho chatky, že chce abych tam s dětmi jezdila. Pak zemřel.

Nikoho z rodiny od otce jsem neviděla od svých 9 let jejich příjmení jsem si nepamatovala abych hledala i je. Nevím sice jak mě hledali jelikož když oni znali mé jméno a zadaji ho na internet jsem první kdo jim vyleze. Od notáře mi přišlo do datové schránky, že ne otec vydědil a že tedy vše v závěti dědí syn sestřenice. Že jsem ho nehledala a neprojevila o něj zájem s tě vydeduje i mé nezletilé děti.
Údajně mi tedy psal dopisy ale na adresu obecního úřadu, kde jsem měla léta trvalou adresu. Do datové schránky mi nikdy pošta nepřišla a ani přes Internet jsem nebyla kontaktována. Děkuji, Petra

 

ODPOVĚĎ:
Ano, máte právo podat k osudu žalobu o určení dědického práva a domáhat se neplatnosti vydědění. Musela byste ale prokázat, že podmínky pro vydědění zde nebyly, a že důvod, pro který Vás otec vydědil, nenastal, tedy prokazovat, že jste o otce zájem měla a projevovala jej, a že důvod, proč jste se nestýkali, byl i na jeho straně.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak napadnout listinu o vydědění - dědic měl zájem o setkání s rodičem za života, ale nebylo to umožněno vlivem okolností
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.