Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec v roce 1986 odkoupil od svého zaměstnavatele tehdy starý služební motocykl Jawa 250. Ten nějaký čas provozoval a pak dlouho ležel v garáži. V období let 1994, jsem si udělal řidičák. Tehdy mi otec motorku nabídnul, když si ji dám do kupy, ať na ní jezdím. Což jsem udělal a asi něco málo přes rok na ní jezdil. Poté jsem si pořídil vlastní motocykl a tátovi jsem ten jeho vrátil. On na něm pak ještě nějakou dobu jezdil na ryby a pak skončil zahrabán v binci ve staré kůlně. Nevím, jaké s ní měl otec plány, ale na motorku platil stále povinné ručení, tudíž stále byla v evidenci vozidel.  

2014 se kůlna měla likvidovat a motorku mi otec věnoval, ať si jí odvezu, že mu tam jen překáží. To jsem udělal, s tím že bych jí rád kompletně zrenovoval a tak jsme ani tenkrát neřešili přepis.
Jak už to bývá, nebyl tak nějak pořád čas. Povinné ručení jsem za otce platil, bylo to pár korun prostě se to neřešilo. Bohužel otec na podzim vážně onemocněl a velmi rychle umřel. Takže jsme už ani nestihly motorku přepsat. Po domluvě s rodinou jsem v rámci dědického řízení, které se dost protáhlo, oficiálně motocykl zdědil. Chtěl jsem co nejdříve dát věci do pořádku a tak jsem s motocyklem na vozíku s pocitem že to bude jen formalita vyrazil na evidenční prohlídku na místní STK. Tam jsem ale s hrůzou zjistil, že na motorce nesedí jak číslo rámu, tak ani číslo motoru s údaji ve velkém technickém průkazu, ani tam nikde není záznam, že by proběhla nějaká výměna. Toto jsem vůbec neřešil, protože jsem si myslel, že to měl otec v pořádku. Navíc velký i malý TP měl otec celou dobu u sebe. V dnešní době je v podstatě neřešitelné takový problém uvést do pořádku. A tímto zjištěním jsem se dostal do neřešitelné situace. Protože nemohu motocykl přepsat, jelikož nemám platnou evidenční prohlídku. De facto mám jinou motorku než je uvedeno v TP. Navíc ani nemohu motocykl nechat trvale vyřadit z evidence, protože mi ho na autovrakovišti odmítli převzít z důvodu, že nesouhlasí údaje. Tudíž mi nemůžou vystavit doklad o ekologické likvidaci vozidla a bez toho dnes (31.05.2019) nelze motorku vyřadit. Na úřadě mi taky nevěděli poradit. Takže jsem v bezvýchodné situaci. Jít na policii a tvrdit že je motorku odcizena nechci, už jen z důvodu že je záznam na STK. Opravdu nevím co mám dělat.
Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je značně komplikovaná, bohužel zákon v tomto případě neposkytuje prostor pro její dořešení bez potřebných dokladů. Můžete se pokusit obrátit na původního vlastníka (zaměstnavatele Vašeho otce), zda by se někde podařilo dohledat nějaké doklady, ze kterých by vyplývaly provedené změny na motocyklu a ty jste mohl doložit. Dokud ovšem nebudou souhlasit údaje v TP s údaji na motocyklu, nepodaří se Vám projít s motocyklem evidenční prohlídkou a ani jej nebudete moci legálně ekologicky zlikvidovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.