Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera bydlí v podnájmu v jiném městě než má trvalý pobyt. V nájemní smlouvě má i poplatek za svoz odpadu. Tuto smlouvu jsme předali na obecní úřad trvalého bydliště. Přesto po dceři obecní úřad vyžaduje zaplatit poplatek i v místě trvalého bydliště. V současné době platí tedy poplatek dvakrát. Účtenku o zaplacení v místě podnájmu nemá (platí pronajímatel).

Má jen výše uvedenou nájemní smlouvu, kde je tento poplatek uveden. Je možné od poplatku v místě trvalého bydliště osvobodit? Bylo nám řečeno, že se takovéto případy řeší stejně jako s chalupáři, že také platí dvakrát. Přijde mi to nesmyslné, protože dcera nevlastní další nemovitost, zatímco chalupáři ano. Nevlastní žádnou nemovitost. Do místa trvalého pobytu jezdí jednou měsíčně na návštěvu. Děkuji, Olga.

ODPOVĚĎ:
Poplatek za odpady podle zákona o místních poplatcích není navázán na skutečné bydliště. Zákon k tomuto stanoví, že poplatek platí fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt. Naopak zákon nestanovuje, že v případě nájmu je nájemník povinen platit poplatky za odpad, ale toto může být nad zákonný rámec dohodnuto ve smlouvě, jak se stalo i v případě Vaší dcery. Tato skutečnost ovšem nemá žádný vliv na to, že Vaše dcera je dle zákona povinna platit poplatky podle místa trvalého bydliště, přičemž nelze ji osvobodit od placení tohoto poplatku z toho důvodu, že platí poplatek v rámci nájmu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Duplicitní platba - poplatek za popelnice (v místě trvalého bydliště a v nájmu, pronájmu)
  • Placení popelnic (svoz TKO) pronajímateli a trvalé bydliště jinde - kde platit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.