Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji poradit zda a jakou možnost mám se bránit proti Magistrátu Hlavního Města Prahy? Přišlo mi již asi 10 pokut, že jsem porušila ust. § 27 odst. 1písm. r zákona č. 361/200 Sb. o provozu na některých komunikacích a o změnách některých zákonů. ve znění pozdějších předpisů neboť jsem údajně zastavila na silniční vegetaci, kde to není povoleno místní úpravou.

K dané situaci mám toto vyjádření, komunikace je dlouhodobě neudržovaná a od doby co jsem zde navštěvovala školu což je 35 let, je zde stále stejná úprava, auto jsem zdokumentovala a místo kde stojím je hlína. Co je silniční vegetace buď je něco vegetace a nebo silnice. Jako prostého občana mě uráží, že znění zákona je postaveno tak, aby nechránilo a hlavně, že to naopak nikde místní úpravou - značka není zakázáno tak, aby obyčejný člověk viděl, že tam stát nemůže. Je to snad záměr? Neboť buď je něco vegetace a roste tam tráva a nebo je to silnice. Poraďte v této nedobré době, mám se, jak bránit? Předem děkuji a jsem s pozdravem Uršula.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon hovoří o silniční vegetaci jen skoupě:
§ 15 Silniční vegetace
(1)   Silniční vegetace na silničních pomocných pozemcích a na jiných vhodných pozemcích tvořících součást dálnice, silnice nebo místní komunikace nesmí ohrožovat bezpečnost užití pozemní komunikace nebo neúměrně ztěžovat použití těchto pozemků k účelům údržby těchto komunikací nebo neúměrně ztěžovat obhospodařování sousedních pozemků.
(2)   Na návrh Policie České republiky nebo po projednání s ní nebo na návrh silničního správního úřadu nebo po projednání s ním je vlastník, popřípadě správce dálnice, silnice a místní komunikace oprávněn v souladu se zvláštními předpisy kácet dřeviny na silničních pozemcích.
Silniční vegetací se rozumí příslušenství dálnice, silnice nebo místní komunikace. Podle zákona řidič nesmí na silniční vegetaci zastavit ani stát, pokud to není povoleno místní úpravou provozu na pozemních komunikacích.
Platí tedy, že na silniční vegetaci obecně nesmíte zastavit (tak hovoří zákon), ledaže je u ní umístěna dopravní značka, která hovoří opačně (tj. umožňuje zastavení/stání).
Samozřejmě pokud nesouhlasíte s pokutami, můžete se proti nim bránit odvoláním (opravným prostředkem). V tom můžete rozporovat samotný pojem “Silniční vegetace”, i jiné skutečnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.