Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Píšu s dotazem ohledně promlčecí lhůty pokut u Dopravního Podniku Hlavního města Prahy. Dneska (18.12.2021) jsem si nechal vystavit výpisku se všemi pokutami a jejich stavem. Zjistil jsem, že kupodivu nebyla žádná postoupena soudu a tudíž ani žádné exekutorské kanceláři a to ani v případě těch pokut, které jsou z roku 2013. Zůstávají tedy stále v původní formě a částce.

Můj dotaz zní, jak dlouhá je doba, po které mohu žádat o odpuštění dluhu z důvodu promlčení. Někde jsem se dočetl, že je to rok a někde jinde jsem zase narazil na standartní tři roky, popřípadě deset let. Předem děkuji za odpověď, Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Obecná promlčecí lhůta je tříletá. Pokud jste tedy nebyl Dopravním podnikem zažalován do tří let po splatnosti pokuty, nárok je promlčený. Důležité také je, zda jste neučinil nějaký úkon, kterým byste svůj dluh uznal, tím by se promlčecí lhůta prodloužila na 10 let. Ovšem to byste skutečně musel podepsat nějakou listinu, ve které je uvedeno, že svůj dluh uznáváte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.