Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Mám dotaz ohledně užívání pozemku. Nyní, po cca 50 letech, mi přišel dopis ohledně využívání části pozemku, který je prý v majetku města. Mohu se nějak bránit? Je možno toto probrat případně po telefonu, osobně? Děkuji Leopold.

ODPOVĚĎ:
Obecně je pak možné vydržet pozemek, který má držitel v dobré víře alespoň 10 let a existuje listina (např. kupní či darovací smlouva), která vlastnictví pozemku dokládá, příp. lze pozemek tzv. mimořádně vydržet ve lhůtě 20 let, pokud žádná listina neexistuje, ale držitel se důvodně domnívá, že je vlastníkem. Pokud tedy chybí tzv. dobrá víra, tedy že držitel si je vědom, že pozemek je ve vlastnictví jiné osoby (fyzické či právnické, tedy např. i města), pak nelze pozemek vydržet a jeho vlastník může požadovat placení nájemného a to až tři roky zpětně z titulu bezdůvodného obohacení.
Pokud by Vaše záležitost vyžadovala hlubší právní posouzení a pomoc s dalšími kroky, byl byste pravděpodobně odkázán na pomoc advokáta (v současné době advokacii nevykonávám z důvodu rodičovské dovolené).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.