Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vzhledem k tomu, že je málo parkovacích míst u paneláku, rozhodla jsem se podat žádost na město k odprodeji 2 míst k stání vedle domu. Asi po půl roce, byla schůze SVJ. A tam mi bylo řečeno, že "ví o mé žádosti a že takhle teda ne". Jako jedinec si parkovací místo nesmím koupit, protože do budoucna o to má zájem SVJ. Jako opatření tam někdo zavolal a pozemek nebude.

Po dalším měsíci mi přišlo rozhodnutí z městského úřadu, že žádost byla zamítnuta bez udání důvodu.   Nevím zda je tento postup normální, pozemek byl volný mohl si ho koupit kdokoliv z okolních domů. Děkuji Ráchel.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o samotnou žádost o koupi obecního pozemku, pak se jednalo o tzv. prostou žádost občana (ne na nabídku obce k odprodeji pozemku), k jejímuž projednání zákon nestanoví žádný bližší postup (na rozdíl od projednávání tzv. kvalifikovaných žádostí občanů), ani zde není stanovena povinnost odmítnutí žádosti odůvodnit.
Zaráží mě zde však fakt, že se o Vaší žádosti dozvědělo vedení SVJ, neboť obec musí dbát ochrany osobních údajů, kdy i smlouvy uzavřené s občany musí zveřejňovat s anonymizovanými údaji. Pokud lze prokázat, že SVJ byla o Vaší žádosti obcí informována (např. je to zaznamenáno v zápisu ze schůze), pak by bylo vhodné minimálně podat stížnost k Úřadu pro ochranu osobních údajů. Můžete také nejprve požádat obec o vyjádření, jak je možné, že SVJ vědělo o Vámi podané žádosti, resp. že jste ji podala konkrétně Vy, když ke zveřejňování osobních údajů nemá právo. Můžete také podat novou žádost o koupi pozemku, kdy však opět obec nemusí případné zamítnutí odůvodnit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.